16. april 2024
G-dage er godtgørelsesdage, hvor din arbejdsgiver skal betale godtgørelse til dig, når du er blevet ledig. Din arbejdsgiver er som udgangspunkt forpligtet til at betale godtgørelse på dine to første ledighedsdage, hvis visse betingelser er opfyldt. Her kan du læse mere om G-dage, og hvad der skal til for, at du har ret til godtgørelse.
Hvad er G-dage?
G-dage er godtgørelsesdage, hvor din arbejdsgiver er forpligtet til at betale godtgørelse til dig, når du er blevet ledig. Din arbejdsgiver skal som udgangspunkt betale godtgørelse til dig på dine to første ledighedsdage, hvis du af den ene eller anden grund er stoppet på arbejdet, og du vel at mærke er medlem af en a-kasse.
Godtgørelsen svarer til den højeste dagpengesats. Du skal dog være opmærksom på, at det ikke er i alle tilfælde, at din arbejdsgiver er forpligtet til at betale godtgørelse til dig.
Se, hvordan Legal Desk virker. Artiklen fortsætter under videoen.
Hvornår har du ret til godtgørelse?
Din arbejdsgiver er kun forpligtet til at betale godtgørelse til dig, hvis en række grundlæggende betingelser er opfyldt. Der er tale om følgende:
- Du skal være lønmodtager for at kunne få betaling for G-dage. Det betyder, at du ikke kan få udbetaling for G-dage som selvstændig erhvervsdrivende. Du får heller ikke G-dage, hvis du ophører i en stilling med løntilskud. Du får dog G-dage, når du afslutter din elevuddannelse – også hvis du bliver opsagt midt i elevuddannelsen eller under lønnet uddannelsespraktik. Det er naturligvis en forudsætning, at de øvrige betingelser for G-dage er opfyldt.
- Du kan kun få G-dage, hvis du opfylder arbejdskravet om at have haft minimum 74 arbejdstimer hos samme arbejdsgiver inden for de seneste fire uger, før du er blevet ledig. Det er ikke et krav, at du har været ansat hos denne arbejdsgiver i hele perioden, når blot kravet om antallet af arbejdstimer er opfyldt. Vær opmærksom på, at en kommune eller region bliver betragtet som en arbejdsgiver. Og husk, at antallet af betalte G-dage, som du er berettiget til, afhænger af, hvor længe du har været ansat.
- Du skal være medlem af en a-kasse på tidspunktet, hvor du stopper på jobbet. Det betyder dog ikke, at du også skal være berettiget til at modtage dagpenge for at få betaling for G-dage. Du har også ret til godtgørelse, hvis du modtager efterløn, når du ophører med arbejdet.
- Din arbejdsgiver må ikke have tilbudt dig fortsat beskæftigelse, efter du er blevet ledig. Hvis arbejdsgiver har givet dig et sådant tilbud, og du afslår, mister du retten til at få betaling for G-dage af vedkommende.
Får jeg G-dage uanset grunden til, at jeg er blevet ledig?
Hvis du er blevet ledig som følge af, at din arbejdsgiver har opsagt eller hjemsendt dig, vil du som udgangspunkt være berettiget til G-dage.
Du kan imidlertid ikke få G-dage, hvis du selv er skyld i, at du er blevet ledig. Herunder hvis du selv har opsagt din stilling – også selvom du har haft en gyldig grund. Du har heller ikke ret til G-dage, hvis du er blevet afskediget af din arbejdsgiver, og det i høj grad er din egen skyld. Hvis arbejdsgiver har afskediget dig på grund af dit sygefravær, skal du dog have betaling for G-dage, hvis ikke du modtager sygedagpenge på de pågældende dage.
Dertil kommer, at du også skal have G-dage, hvis du stopper i et vikariat, da det ikke har betydning for forholdet, at din ansættelse er tidsbegrænset. Du er dog ikke berettiget til betaling for G-dage, hvis du ophører i en stilling efter et jobrotationsvikariat.
Har jeg fortsat ret til godtgørelse, hvis jeg arbejder på G-dagene?
Din ret til G-dage kan bortfalde, hvis du påtager dig arbejde hos en anden arbejdsgiver på de pågældende dage.
- Hvis du arbejder mindre end 3,7 timer per dag på G-dagene, vil retten til godtgørelse ikke bortfalde.
- Hvis du arbejder mellem 3,7 og 7,4 timer på G-dagene, vil du kun være berettiget til halv godtgørelse.
- Hvis du arbejder mere end 7,4 timer på G-dagene, vil retten til godtgørelse bortfalde helt. Du kan dermed ikke kræve betaling af din gamle arbejdsgiver.
Hvis du er blevet ledig, kan du her læse om, hvilke krav du skal opfylde for at kunne modtage dagpenge