Support har åbent mandag til fredag kl. 10.00 - 15.00.
Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk

10. maj 2023

Regler for jobsamtale under sygdom

Du kan stå i en situation, hvor du er sygemeldt fra dit arbejde og pludselig falder over drømmejobbet hos et andet firma. Du vil rigtig gerne søge stillingen, men må du egentlig det? Læs med her, og få et overblik over reglerne på området.

Må du gå til jobsamtale, når du er sygemeldt?

Som udgangspunkt må du gerne søge nyt job, mens du stadig er ansat hos en anden arbejdsgiver – også mens du er sygemeldt. Der er altså ikke et decideret forbud mod, at du går til jobsamtale hos en anden arbejdsgiver under en sygemelding fra dit job.

Sygdom af længere varighed

Hvis din sygeperiode er af længere varighed, og din arbejdsgiver får sygedagpengerefusion, kan jobcentret imidlertid stoppe udbetalingen af sygedagpenge, hvis du søger andet arbejde, mens du er sygemeldt. Anbefalingen er derfor, at du forhører dig nærmere om reglerne hos din fagforening, hvis du står i en lignende situation.

Hvornår er det rimeligt at gå til jobsamtale under en sygemelding?

Det er en individuel vurdering, hvorvidt det bliver anset som værende rimeligt at gå til jobsamtale som sygemeldt. Men hvis din sygdom ikke smitter, ikke er stressrelateret og samtaleforløbet er kort, kan det være omstændigheder, der retfærdiggør din deltagelse.

Omvendt kan du få problemer, hvis du deltager i et længerevarende rekrutteringsforløb samtidig med, at du er sygemeldt på grund af stress. Årsagen er, at arbejdsgiver her vil kunne argumentere for, at det i sig selv er stressfremkaldende at være i et rekrutteringsforløb, og at det modvirker din helbredelse og dermed din tilbagevenden til jobbet.

Se, hvordan Legal Desk fungerer. Artiklen fortsætter under videoen.

Skal du fortælle om din sygemelding til jobsamtalen?

Du har ikke pligt til at fortælle om sygemeldingen til jobsamtalen, med mindre sygdommen har indvirkning på dine muligheder for at varetage det nye job. Din kommende arbejdsgiver må heller ikke spørge ind til dit helbred, hvis det ikke har relevans for stillingen. Dette gælder både kronisk sygdom, sygefravær i tidligere stillinger eller lignende spørgsmål, som relaterer sig til din sundhed og dit helbred.

Er du sygemeldt med stress, har du imidlertid pligt til at orientere en ny arbejdsgiver. Det betyder, at en arbejdsgiver kan annullere en ansættelse, hvis du undlader at fortælle, at du er sygemeldt med stress på dit nuværende job. 

Det kan være en god ide at være meget konkret, når du fortæller, hvorfor du er sygemeldt med stress. Årsagen kan eksempelvis være konkrete arbejdsforhold, som ikke kun forklarer din situation, men som også kan indikere, at du ikke er i nogen særlig risikozone for at blive syg af stress under mere normale omstændigheder.

Hvad må du egentlig lave, når du er syg?

Hvad du helt konkret må lave, når du er syg, kommer an på, hvad du fejler, og hvad lægen anbefaler. Det er ikke nødvendigt, at du bliver i sengen, selvom du er sygemeldt. Du må eksempelvis gerne gå en tur, foretage indkøb og gå til lægen. Hvis du eksempelvis er sygemeldt med stress, kan det ligefrem være en del af behandlingen, at du bevæger dig og kommer ud.

Generelt må du ikke udføre aktiviteter, der kan forværre din sygdom, eftersom formålet med sygemeldingen netop er, at du skal blive rask. Din opførsel skal med andre ord være rimelig. Det er eksempelvis en dårlig idé at tage i biografen eller til koncert, hvis du er sygemeldt på grund af influenza. Brug din sunde fornuft, og hvis du er i tvivl om, hvad du må, kan du spørge din læge.

Læs mere om regler og rettigheder for sygemelding her.