Support har åbent mandag til fredag kl. 10.00 -15.00.
Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk

21. august 2024

Sygedagpenge

Hvornår har du ret til sygedagpenge, hvor lang tid kan du modtage sygedagpenge og hvad er sygedagpengesatsen? Det kan være svært at finde rundt i reglerne på området. Find svarene i artiklen her.

Hvad er sygedagpenge?

Du har ret til sygedagpenge, hvis du har været udsat for en ulykke eller er blevet ramt af sygdom som gør, at du ikke er i stand til at varetage dit arbejde - helt eller delvist. Afgørelsen om, hvorvidt en person er uarbejdsdygtig på grund af sygdom sker på baggrund af en samlet vurdering af sygdommen og dens effekt på den sygemeldtes arbejdsevne.

Se, hvordan Legal Desk virker. Artikler fortsætter under videoen.

Hvem kan få sygedagpenge?

De fleste er berettiget til at modtage sygedagpenge. Sygdommen må dog ikke være selvforskyldt, forstået på den måde, at hvis du f.eks. vælger af rent kosmetiske grunde at få opereret din næse eller hvis du har handlet groft uagtsomt og er kommet til skade, så er sygdommen/fraværet selvforskyldt, og du kan ikke få sygedagpenge. Hvorimod hvis der er tale om en lægeordineret operation, vil det ikke kunne betegnes som en selvforskyldt sygdom, og du kan derfor godt modtage sygedagpenge.

Nedenfor ser du en liste over, hvem der som udgangspunkt kan få udbetalt sygedagpenge.

  • Lønmodtagere

  • Selvstændige erhvervsdrivende

  • Ledige med ret til arbejdsløshedsdagpenge

  • Personer, der har pådraget sig en arbejdsskade, som er omfattet af lov om arbejdsskadessikring, eller lov om sikring mod følger af arbejdsskader

Sygedagpenge for selvstændige

Der gælder nogle gange andre regler for selvstændige erhvervsdrivende end for lønmodtagere, eksempelvis i forbindelse med retten til barselsdagpenge. Det er dog ikke tilfældet med sygedagpenge. Selvstændige erhvervsdrivende kan få udbetalt sygedagpenge, lige så vel som lønmodtagere.

Hvordan søger jeg om sygedagpenge?

Uanset om du er ledig, selvstændig eller lønmodtager, skal sygemeldingen ske gennem den digitale selvbetjeningsløsning Mit Sygefravær. Den eneste variation er, hvem der skal indberette sygemeldingen. Nedenfor kan du se, hvordan det gøres.

Hvis du er…

Lønmodtager som ikke får udbetalt fuld løn under sygdom

  • I dette tilfælde er arbejdsgiveren forpligtet til at udbetale sygedagpenge de første 30 kalenderdage af sygemeldingen. Når medarbejderen har sygemeldt sig hos arbejdsgiveren, skal arbejdsgiveren indberette sygemeldingen via NemRefusion. Læs mere om de specifikke lovkrav til berettigelse af sygedagpenge fra arbejdsgiver her

Lønmodtager uden løn under sygdom

  • I dette tilfælde kan medarbejderen anmode kommunen om sygedagpenge. Når medarbejderen har sygemeldt sig hos arbejdsgiveren, skal arbejdsgiveren indberette sygemeldingen via NemRefusion. Herefter vil medarbejderen modtage et brev i e-boks, som skal udfyldes og afleveres hos kommunen. Læs mere om de specifikke lovkrav til berettigelse af sygedagpenge fra kommunen her

Selvstændig erhvervsdrivende

  • I dette tilfælde skal den selvstændige selv indberette sygdomsfravær via NemRefusion. Fristen for at anmode om sygedagpenge fra kommunen er senest tre uger fra første fraværsdag. Du kan læse mere om de specifikke lovkrav til berettigelse af sygedagpenge fra kommunen til selvstændige her

Ledig med ret til arbejdsløshedsdagpenge

  • I dette tilfælde skal den ledige sygemelde sig hos sin a-kasse. Dette skal gøres via jobnet.dk. Hvis sygdomsforløbet varer mere end 14 dage, giver a-kassen kommunen besked om dette. Herefter modtager den ledige et brev i sin e-boks, som skal besvares. Hvis sygemeldingen fortsat står på, skal den sygemeldte udfylde et oplysningsskema på Mit Sygefravær. Herefter vil kommunen udbetale sygedagpengene. Du kan læse mere om de specifikke lovkrav til berettigelse af sygedagpenge som ledig her.

Her kan du se en introduktionsvideo til hvordan du bruger Mit Sygefravær, og her finder du vejledning til, hvordan du indberetter sygefravær via NemRefusion

Sygedagpengesatser

Ledig med ret til arbejdsløshedsdagpenge

Sygedagpengene udgør højest 4.695 kr. (2024) pr. uge og højest 126,89 kr. (2024) pr. time.

Lønmodtager

Sygedagpengene udgør højest 4.695 kr. (2024) pr. uge og højest 126,89 kr. (2024) pr. time.

Selvstændig

Sygedagpengene udgør højest 4.695 kr. (2024) pr. uge.

Hvis du forventer at være syg i mere end otte uger

I nogle tilfælde vil sygdommen strække sig over en længere periode end otte uger, eksempelvis hvis det drejer sig om alvorlig sygdom, stress osv. Hvis det forventes, at sygdomsforløbet varer mere end otte uger, skal den sygemeldte indgå i et opfølgningsforløb hos kommunen. Når kommunen har modtaget oplysningerne om sygemeldingen, hvori den sygemeldte oplyser, at sygdomsforløbet forventes at vare i mere end otte uger, igangsættes der et opfølgningsforløb.

Du kan som udgangspunkt få sygedagpenge i 22 uger i løbet af ni forgangne kalendermåneder, og derefter skal der foretages en konkret revurdering af din sygdom.

Er du lønmodtager, har du som udgangspunkt mulighed for at lave en mulighedserklæring i samarbejde med din arbejdsgiver og læge. Hensigten med mulighedserklæringen er, at få den sygemeldte tilbage i arbejde hurtigst muligt og på en hensigtsmæssig måde for den sygemeldte.

Læs mere om mulighedserklæring her

Forlængelse af sygedagpenge

Du kan læse alle reglerne for forlængelse af sygedagpenge her, og se den samlede lovgivning for sygedagpenge her.