Support har åbent man. - tors. kl. 10.00 - 15.00. Chatten er åben 9 - 16.30
Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk

04. september 2024

Virksomhedspraktik

Virksomhedspraktik er et tilbud, som både ledige og virksomheder kan benytte sig af. Læs med og få overblik over regler og muligheder for både praktikant og arbejdsgiver.

Hvad er virksomhedspraktik?

I dag har man som ledig mulighed for at deltage i det, der kaldes virksomhedspraktik fra første ledighedsdag. Ordningen er anbefalet af både a-kasser og jobcentre, fordi man i virksomhedspraktik opbygger et netværk, som i mange tilfælde hjælper den ledige til at komme i fast arbejde. Derudover får den ledige erfaring på CV’et, som altid er positivt i den videre jobsøgning. I virksomhedspraktik modtager man ikke løn, modsat løntilskud, men samme ydelse som vedkommende fik før virksomhedspraktikken. Når man bliver ledig, er der et krav om aktivering, typisk når vedkommende har været ledig i en periode på tre, seks eller ni måneder (hvornår og hvor ofte afhænger af alderen på den ledige). Her er det værd at bemærke, at virksomhedspraktik tæller med som aktivering. Den ledige har altså mulighed for at bestemme, hvor vedkommende skal i aktivering henne.

Formålet med virksomhedspraktik er typisk at man:

  • vil undersøge, om der er et godt match mellem faglige og personlige kompetencer og arbejdsopgaver og -plads.

  • vil forbedre sin faglige profil ved at opbygge nye eller bygge videre på bestemte kompetencer.

  • hellere selv vil finde et sted at være i aktivering end det sted, som jobcenteret finder til en.

  • ønsker at prøve kræfter med områder, som ligger uden for ens primære erfaringsgrundlag.

  • gerne vil i gang med arbejde hurtigt.

  • ønsker at være i “frisk erindring”, hvis en arbejdsplads ikke har en jobåbning på det aktuelle tidspunkt, men skulle få det på et senere tidspunkt.  

  • vil supplere jobsøgningen med andet end kun de traditionelle metoder.  

Hvem kan komme i virksomhedspraktik?

Alle personer, som er tilmeldt jobcenteret, kan som udgangspunkt deltage i virksomhedspraktik. Det betyder, at hvis man er ledig og modtager enten kontanthjælp eller dagpenge, kan man benytte sig af ordningen. I visse tilfælde kan personer på sygedagpenge også komme i virksomhedspraktik. Dette kan du få vejledning om på dit lokale jobcenter.

Der er ikke noget loft over hvor mange virksomhedspraktikker, én person kan deltage i. Dog kan man ikke være i virksomhedspraktik på den samme arbejdsplads på ubestemt tid. Der er krav til, at hvert forløb med virksomhedspraktik skal være tilknyttet et nyt CVR-nummer. I praksis betyder det som regel, at der skal en ny virksomhed til et nyt forløb. Der kan dog være undtagelser, eksempelvis hvis man er i virksomhedspraktik i en meget stor virksomhed, som har flere CVR-numre. Det kan i nogle tilfælde være nok at skifte afdeling, så arbejdsopgaverne er væsentligt anderledes, end dem man havde i foregående praktikperiode.

Hvor lang tid man kan være i virksomhedspraktik afhænger dels af, hvorvidt man er dimittend (nyuddannet), og om man har været i beskæftigelse efter endt uddannelse, dels om man har været i virksomhedspraktik tidligere. Dimittender, der har ikke har været i ordinær beskæftigelse endnu, har ret til otte ugers virksomhedspraktik. For kontanthjælpsmodtagere eller tidligere lønmodtagere gælder fire ugers virksomhedspraktik. Nogle kan få helt op til 13 ugers virksomhedspraktik. Kontakt dit jobcenter, hvis du er i tvivl.

Se hvordan Legal Desk virker

Vil du gerne i virksomhedspraktik?

Har du selv fundet en virksomhed, hvor du gerne vil i virksomhedspraktik, skal du blot indsamle nogle informationer og give disse videre til dit jobcenter. Det drejer sig om følgende:

  • Virksomhedens CVR-nummer

  • Kontaktoplysninger på virksomheden (adresse, telefonnummer)

  • Kontaktoplysninger på kontaktperson (navn, telefon, mail)

  • Jobtitel

  • Ugentlig arbejdstid (antal timer)

  • Dato for ønsket opstart

Du finder en virksomheds CVR-nummer i CVR-registret på virk.dk, ved at indtaste enten virksomhedens navn, adresse eller navnet på en ansat/ejer. Du og virksomheden kan på eget initiativ udfylde blanketten til ansøgning om virksomhedspraktik. Vær opmærksom på, at ansøgningen skal indgives digitalt på virk.dk.

Du finder blanketten til ansøgning om virksomhedspraktik her

Husk aldrig at påbegynde en virksomhedspraktik, før jobcentret har godkendt forløbet og virksomheden.

Vil du gerne have en virksomhedspraktikant? – Sådan gør du

Har du et ønske om at få en virksomhedspraktikant ind i din virksomhed, skal etableringen af praktikforløbet som udgangspunkt ske via det jobcenter, hvor din virksomhed er beliggende. For at gøre det nemmest muligt for dig, har vi herunder oplistet en fremgangsmåde, som viser dig trin for trin, hvordan du ansætter en virksomhedspraktikant.

Trin 1) Inden du går i gang, skal du indledningsvis overveje hvilke arbejdsmæssige opgaver og områder, som virksomhedspraktikanten skal varetage for din virksomhed. Dette gavner chancerne for at finde det bedste match.

Trin 2) Når du har overvejet ovenstående, har du to valgmuligheder:

    1. Du kan kontakte dit lokale jobcenter og fortælle, at du ønsker at få en virksomhedspraktikant i din virksomhed
    2. Du kan oprette en ansøgning om virksomhedspraktikant på VITAS, som herefter automatisk sendes til jobcenteret.

Trin 3) Når du enten har kontaktet jobcenteret eller udfyldt en ansøgning på VITAS, skal din virksomhed godkendes af jobcentret til at kunne få en virksomhedspraktikant. For at blive godkendt, skal virksomheden opfylde to krav:

    1. Virksomheden skal have et CVR-nummer.
    2. Der skal være et rimeligt forholdstal mellem almindelige ansatte, ansatte med løntilskud og virksomhedspraktikanter således, at du ikke blot “udnytter” virksomhedspraktikanter til at udføre alle arbejdsopgaver i din virksomhed.

Trin 4) Bliver din virksomhed godkendt af jobcenteret, finder disse hurtigst muligt den bedst muligt kandidat til din stilling som virksomhedspraktikant.

Trin 5) Når en virksomhedspraktikant er fundet, skal dette endeligt godkendes af virksomheden, personen og ikke mindst jobcenteret. Nu kan virksomhedspraktikanten starte i virksomheden.

Kontakt dit lokale jobcenter for mere information eller yderligere spørgsmål.

Hvis virksomhedspraktikken fører til en ansættelse, kan du lave ansættelseskontrakten med Legal Desk

Vi har udarbejdet en ansættelseskontrakt, der tager stilling til alle relevante forhold ved ansættelsen og som i øvrigt er helt gratis at lave. Lav din ansættelseskontrakt ved at benytte en af vores formularer nedenfor – det tager kun 10-15 minutter, og du kan gemme undervejs!

Lav ansættelseskontrakt til månedslønnet funktionær her

Lav ansættelseskontrakt til timelønnet medarbejder her