Support har åbent mandag til fredag kl. 10.00 - 15.00.
Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk

11. oktober 2024

Solidarisk hæftelse

Når du optager et lån, er der mange ting, du skal være opmærksom på. Hvis I er flere om lånet, er én af disse ting, hvorvidt gælden har solidarisk hæftelse. Solidarisk hæftelse kan nemlig medføre, at hele gælden ender hos én af jer, hvis noget går galt. Læs artiklen og bliv klogere på, hvordan solidarisk hæftelse fungerer.

Hvad er solidarisk hæftelse?

At hæfte solidarisk betyder for det første, at I skal være mere end én låntager. Det næste er, at hvis den ene af jer ikke kan – eller vil – betale sin del af gælden, så kan den anden part blive påkrævet at skulle betale det hele selv. Sagt med andre ord hæfter I “én for alle og alle for én”. Selvom det kan lyde urimeligt, er reglen til for at beskytte den kreditor, som I står i gæld til.

Det vil være naturligt, at I internt aftaler, at I hver især kun hæfter for jeres del af gælden. Men selvom dette er en juridisk bindende aftale, skal kreditor ikke respektere denne aftale. Kreditor er principielt ligeglad med hvem af jer, der betaler gælden, så længe de får deres penge. Selvom kreditor kan tilsidesætte denne aftale, er den ikke uden betydning. Personen, der bliver påkrævet at betale hele gælden, kan nemlig efterfølgende gøre krav over for den anden part.

Eksempel: Mette og Kasper er gået sammen om at købe en fælles båd til 200.000 kr. De låner pengene af Kreditor A/S, hvor de hæfter solidarisk for gælden. Mette og Kasper overholder ikke låneaftalen, hvorfor Kreditor A/S kræver indfrielse af hele gælden. Mette betaler ikke sin del af de 200.000 kr., men det gør Kasper derimod.

Selvom Kasper betaler for “sin del”, så kræver Kreditor A/S, at han også skal betale for Mettes del. Dette er han påkrævet til at gøre grundet den solidariske hæftelse. Kasper kan efterfølgende gøre krav over for Mette, hvis de internt har aftalt at deles om gælden, men hvis Mette ikke har pengene, kan det være en længere proces.

Se hvordan Legal Desk virker. Artiklen fortsætter under videoen. 

Hvornår hæfter jeg solidarisk?

Hvis I som ægtefæller optager gæld sammen, hæfter I som udgangspunkt altid solidarisk. Et eksempel på dette er et fælles boliglån. Hvis I ikke betaler af på lånet, kan banken kræve jeres bolig solgt på tvangsauktion, og I kan ende med en stor restgæld, da boligen med stor sandsynlighed bliver auktioneret væk til en pris langt under boligens reelle værdi.

Efter tvangsauktionen vil banken kunne kræve restgælden indfriet hos hver af jer, hvis I hæfter solidarisk. Du kan altså risikere, at du bliver påkrævet at betale hele gælden alene, mens din ægtefælle går “fri”. Du vil dog som udgangspunkt kunne gør krav på det beløb, du har lagt ud for din ægtefælle, men dette er banken uvedkommende.

Et andet eksempel, hvor du hæfter solidarisk, er hvis du lukker dit selskab med en betalingserklæring. Lukning med denne metode kræver, at al gæld i selskabet er betalt ud. Hvis det efter nedlukningen viser sig, at der stadig var gæld i selskabet, så hæfter ejerne ikke alene solidarisk, men også personligt og ubegrænset. Det betyder, at ejernes personlige formuer ikke er beskyttet fra gælden.

Læs mere om, hvordan du nemt og hurtigt kan lukke dit selskab, her.

Der kan dog være mange situationer, hvor I risikerer at hæfte solidarisk. Det er derfor vigtigt altid at læse lånedokumenterne grundigt igennem, inden I underskriver og påtager jer gæld. 

Hvordan kommer jeg ud af solidarisk hæftelse?

Som udgangspunkt er det ikke muligt at komme ud af en aftale med solidarisk hæftelse. Det eneste, du kan gøre, er enten at indfri hele lånet og derved blive gældfri eller at den ene part overtager hele gælden frivilligt. Hvis den ene part overtager hele gælden, sker der et såkaldt debitorskifte. Vær dog opmærksom på, at en kreditor altid skal give samtykke til et debitorskifte.

Grundet risikoen for at havne i en dum situation ved optagelse af gæld, bør du altid være ekstra varsom med at sige ja til solidarisk hæftelse. I mange tilfælde er det dog et krav, at hæftelsen er solidarisk. Hvis det er et krav, bør du altid aftale internt med de øvrige låntagere, at I hver især kun hæfter for jeres del af gælden. Det kan eksempelvis være med udgangspunkt i ejerandele, hvis gælden er optaget i et fælles selskab, såsom et ApS eller A/S. På denne måde beskytter I jer selv og jeres personlige formuer på bedste vis.