17. januar 2023
Har du gjort en opfindelse eller lavet et kunstværk, kan du beskytte denne frembringelse mod, at andre udnytter den til egen fordel. Denne beskyttelse kaldes for en immateriel rettighed og fungerer som en slags ejendomsret over frembringelsen. Læs mere om, hvordan dine opfindelser og værker kan beskyttes her.
Immaterielle rettigheder er fællesbetegnelsen for de rettigheder, der giver dig eneret til at udnytte en opfindelse eller et værk kommercielt. En opfindelse eller et værk kan eksempelvis være software, et design, en maskine, et maleri, en teaterforestilling, en sangtekst, et logo eller en melodi. Med andre ord er immaterielle rettigheder en beskyttelse af din unikke idé, der skal forhindre andre i at “stjæle” den fra dig.
At have en immateriel rettighed betyder, at du har eneretten til selve idéen, konstruktionen og benyttelsen af den. Fandtes der ikke immaterielle rettigheder, ville alle blot kunne kopiere hinandens opfindelser og værker og udnytte disse til egen fordel. Immaterielle rettigheder sikrer således, at du alene har rettigheden over dine egne opfindelser og værker.
Opfindelser og værker er beskyttet ved lov, hvilket vil sige, at der er klare retningslinjer for, hvordan frembringelserne er beskyttet, og hvor langt denne beskyttelse rækker. Alle frembringelser er dog ikke beskyttet af samme lov, men derimod af fem forskellige love, hvorfor der også gælder forskellige regler for beskyttelsens omfang. Immaterielle rettigheder opdeles således i fem forskellige typer:
Patentloven beskytter opfindelser af teknisk karakter, eksempelvis maskiner og nye fremstillingsmetoder. Med et patent får du eneret til opfindelsen og dermed også eneret til at udnytte opfindelsen erhvervsmæssigt. Hermed sikres det, at andre hverken kan producere, sælge eller importere din opfindelse i de lande, hvor patentet er gældende.
For at du kan opnå et patent, skal din opfindelse opfylde nogle krav. For det første skal opfindelsen være teknisk og kunne udnyttes erhvervsmæssigt. For det andet skal opfindelsen være ny og dermed ikke findes i forvejen. Og for det tredje skal opfindelsen besidde originalitet, således at den adskiller sig væsentligt fra allerede eksisterende opfindelser.
Læs mere om patenter, og hvordan du ansøger om patent her
Som alternativ til et patent, kan din opfindelse beskyttes af brugsmodelloven som en brugsmodelret – dette kaldes også for “det-lille-patent”. Beskyttelse efter denne lov gives til opfindelser, der er nye, men på visse områder minder om allerede eksisterende opfindelser. En brugsmodelret giver altså stadig beskyttelse af din opfindelse, men kravene til selve opfindelsens originalitet er mere lempelige end ved et patent. Opfindelsen skal stadig besidde teknisk karakter samt kunne udnyttes erhvervsmæssigt.
Driver du en virksomhed, en forening eller lignende, har du også mulighed for at beskytte virksomhedens navn, logo, slogan og andre kendetegn. Disse kendetegn kaldes for varemærker, da det kan knyttes direkte til din virksomhed. Formålet med at beskytte dine varemærker er, at andre ikke skal kunne udnytte din virksomheds kendetegn – såsom navn eller logo – til at promovere sine egne produkter for derigennem at opnå større salg.
For at et kendetegn kan opnå beskyttelse efter varemærkeloven, er det et krav, at varemærket ikke må kunne forveksles med et andet varemærke. Du vil eksempelvis have svært ved at beskytte din virksomheds logo, hvis det forestiller en pære, der er taget en lille bid af, da dette med stor sandsynlighed vil kunne forveksles med Apples logo.
Er din opfindelse ikke af teknisk karakter, men derimod et nyt design af en allerede eksisterende opfindelse, kan dit design beskyttes af designloven. Eksempler på nye designs kan være et nyt mønster eller ny udformning, som giver den allerede eksisterende opfindelse et nyt unikt udtryk.
For at dit design kan opnå beskyttelse efter designloven, skal designet være nyt og besidde individuelle karakteristika såsom nye linjer, farver og/eller former. Designet må herudover ikke kunne forveksles med et andet eksisterende design.
Ophavsret – også kaldt for copyright – er den rettighed, der tilknyttes kunstneriske og litterære værker såsom bøger, programmer, software, film, serier, fotografier, billedkunst og bygningskunst. Ophavsretten sikrer, at det kun er dig, der kan bestemme over værket, medmindre andre køber denne rettighed af dig.
Når du eksempelvis ser en film på en streamingtjeneste, er den ofte ikke lavet af streamingtjenesten selv. Derimod har streamingtjenesten som regel købt rettigheden til at kunne vise filmen på deres tjeneste. På den måde kan streamingtjenesten tiltrække flere abonnenter, samtidig med at ejeren af ophavsretten bliver kompenseret for, at de viser vedkommendes film.
For at få ophavsret over et værk, skal værket være skabt af dig selv samt have en vis grad af originalitet.
Som udgangspunkt skal du altid registrere din idé, opfindelse eller dit værk hos Patent- og varemærkestyrelsen for at opnå én af de ovenstående beskyttelsesformer (undtagen ophavsret). Hvordan og hvorledes du skal registrere din opfindelse eller dit værk – samt prisen og længden af behandlingstiden – kan variere meget, afhængigt af hvilken type opfindelse eller værk, det drejer sig om. Opnåelsen af et patent kan eksempelvis tage flere år, mens en ophavsret sker automatisk, når værket er skabt.
Har du fået en god idé, som du har fået immateriel rettighed over, så kan du nemt oprette en virksomhed med Legal Desk og gøre en forretning ud af det. Du udfylder blot vores formular, betaler og underskriver med NemID, hvorefter vi registrerer din virksomhed.
Klik her for at læse mere om, hvordan du opretter virksomhed med Legal Desk