Hvis du som arbejdsgiver, skal skrive en opsigelse til din medarbejder, er der nogle helt klare krav til, hvad opsigelsen skal indeholde. I denne artikel beskriver vi, hvilke regler du som arbejdsgiver skal være særligt opmærksom på, når du skal opsige en medarbejder.
Kommer snart
100% tilfredshedsgaranti eller pengene retur
Opsigelse af medarbejder
100% tilfredshedsgaranti eller pengene retur*
Legal Desk benyttes af over 275.000 virksomheder, selvstændige, private og samarbejdspartnere!
Kommer snart
Opsigelse af medarbejder
100% tilfredshedsgaranti eller pengene retur*
Som udgangspunkt står det alle arbejdsgivere frit for at opsige enhver medarbejder. Dog skal man her være opmærksom på, om opsigelsen vil være “gratis” eller derimod koste dyrt. Hvis en opsigelse sker uretmæssigt eller på et usagligt grundlag, kan medarbejderen nemlig have krav på erstatning eller anden godtgørelse fra arbejdsgiveren. Det er hovedsageligt reglerne i funktionærloven og/eller eventuelle overenskomster, der afgør, hvorvidt en opsigelse sker på et uretmæssigt eller usagligt grundlag. Det er derfor vigtigt at vide, om medarbejderen er omfattet af en af disse eller begge.
Som arbejdsgiver er det en god idé, forud for opsigelsen, at undersøge, hvorvidt medarbejderen, der skal opsiges, er omfattet af en overenskomst. Det kan blive en dyr affære for arbejdsgiveren, hvis medarbejderen opsiges uretmæssigt eller med en usaglig begrundelse. Derudover kan der gælde særlige regler for opsigelsen af medarbejderen, og den skriftlige opsigelse fra Legal Desk kan derfor være ugyldig. Endelig kan medarbejderen have krav på en skriftlig advarsel. Dette kan du læse mere om længere nede.
Ja. Arbejdsgiveren har i alle tilfælde pligt til at begrunde opsigelsen af enhver medarbejder. Medarbejderen har derimod ikke pligt til at begrunde hans eller hendes opsigelse hos arbejdsgiveren.
Som skrevet kan det blive dyrt for arbejdsgiveren, hvis medarbejderen fyres med en usaglig begrundelse. Kort fortalt har en saglig begrundelse rod i virksomhedens drift og/eller medarbejderens adfærd.
Sagligt begrundede opsigelser kan for eksempel være, hvis arbejdspladsen rammes af nedskæringer eller omrokeringer, og medarbejderens stilling derfor nedlægges. Her tages der nemlig udgangspunkt i virksomhedens drift. En sagligt begrundet opsigelse med udgangspunkt i medarbejderens adfærd kan være, hvis medarbejderen eksempelvis optræder illoyalt over for arbejdsgiveren eller på anden vis ikke overholder generelle retningslinjer i ansættelseskontrakten.
Usagligt begrundede opsigelser er, hvis opsigelsen eksempelvis sker på grund af graviditet eller ønske om orlov i forbindelse med familieforøgelse (gælder for både mænd og kvinder). Generelt gælder det, at hvis en medarbejder opsiges på grund af sin politiske eller religiøse overbevisning, alder, køn, handicap, seksualitet eller lignende, er opsigelsen usagligt begrundet.
Som arbejdsgiver skal du være opmærksom på, om medarbejderen har krav på en skriftlig advarsel, før vedkommende kan opsiges. Medarbejdere der er dækket af en overenskomst eller af funktionærloven har som regel ret til en skriftlig advarsel.
En skriftlig advarsel giver dog kun mening, hvis den gives vedrørende en indsats, som medarbejderen har indflydelse på. Det er meningsløst at give en medarbejder en skriftlig advarsel, alene fordi arbejdspladsen rammes af nedskæringer, da medarbejderen ikke har nogen indflydelse på den slags forandringer. Derimod kan der gives en skriftlig advarsel i tilfælde, hvor medarbejderen ikke har levet op til kravene i ansættelseskontrakten, såsom at overholde mødetider. Her har medarbejderen mulighed for fremadrettet at forbedre sin indsats.
Lav skriftlig advarsel til medarbejder her
I en skriftlig opsigelse bliver vilkårene og begrundelsen for opsigelsen kortlagt og beskrevet. Det betyder, at misforståelser, og konflikter i den forbindelse mindskes og undgås. Det gør selve opsigelsen lettere for både arbejdsgiveren og medarbejderen, ikke mindst i forhold til at komme godt videre.
Hvilken type opsigelse er der tale om (fritstilling, suspension eller almindelig opsigelse)
Arbejdsgivers begrundelse for opsigelse af medarbejderen
Tilbagelevering af eventuelt udleveret materiel, såsom telefon, computer eller bil
Hvad skal der gælde for optjent afspadsering og/eller feriefridage
Valg af hvorvidt der skal være mulighed for fratrædelsesaftale
Hvorledes opsigelsen skal meddeles medarbejderen (kan enten være per brev eller underskrevet af både medarbejder og arbejdsgiver)
OBS. Du skal ikke foretage dig noget for at få virksomhedstjekket. Det sker automatisk, når du køber et erhvervsprodukt hos Legal Desk.
Som udgangspunkt kan du opsige enhver medarbejder. Du skal dog være opmærksom på, at opsigelsen kan blive dyr, hvis den sker uretmæssigt eller på et usagligt grundlag.
Om en opsigelse er uretmæssigt eller har et usagligt grundlag, kommer an på reglerne i funktionærloven, hvis medarbejderen er funktionær, og/eller reglerne i en overenskomst, hvis medarbejderen er dækket af en.
En saglig begrundelse kan være baseret på virksomhedens drift (f.eks. nedskæringer) eller medarbejderens adfærd (f.eks. illoyalitet). Som udgangspunkt må du som arbejdsgiver gerne opsige medarbejdere, hvis du har en saglig begrundelse.
En usaglig begrundelse kan f.eks. være baseret på graviditet, politisk eller religiøs overbevisning, alder, køn, handicap og seksualitet. Som arbejdsgiver må du ikke opsige en medarbejder på et usagligt grundlag. Hvis du gør dette, kan medarbejderen have krav på erstatning eller anden godtgørelse.
Ja, som arbejdsgiver har du altid pligt til at begrunde en opsigelse af en medarbejder.
Nej. Hvis medarbejderen selv ønsker at opsige sin stilling, har vedkommende ikke pligt til at begrunde sin opsigelse.
Det afhænger af, om medarbejderen er dækket af en overenskomst eller funktionærloven. Ifølge funktionærloven har medarbejderen som regel ret til en skriftlig advarsel før opsigelsen.
En skriftlig opsigelse indeholder oplysninger om:
En skriftlig opsigelse minimerer risikoen for misforståelser og konflikter. For at gøre opsigelsen lettere for begge parter er det derfor ofte en god ide at udarbejde en skriftlig opsigelse.
Det er forskellige måder, hvorpå medarbejderen kan “arbejde” i opsigelsesperioden. Suspension, bortvisning og fritstilling er alle former for hjemsendelse, hvor medarbejderen ikke møder på arbejde.
En fratrædelsesaftale er en aftale mellem arbejdsgiver og medarbejder om vilkårene for fratrædelsen. Den vil typisk forholde sig til ansættelsesforholdets ophørsdato, fratrædelsesgodtgørelser og fritstilling.
Med andre ord kan en fratrædelsesaftale betragtes som en ‘høflig’ opsigelse, hvor arbejdsgiver og ansatte får fleksibilitet til at ændre rammerne for opsigelsen. Læs mere her.