Support har åbent mandag til fredag kl. 10.00 - 15.00.
Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk

18. januar 2023

Nye momsregler

Den 1. juli 2021 trådte nye momsregler i kraft. De nye momsregler gør det blandt andet dyrere at købe billige varer fra lande uden for EU´s grænser, da alle varer uanset pris fremover bliver pålagt moms. Den hidtil gældende bagatelgrænse på 80 kr. bliver dermed ophævet. Bliv klogere på de nye momsregler, samt hvad de betyder for din virksomhed her.

Nye momsregler fra 2021 og frem

Formålet med de nye momsregler er, at moms i højere grad skal blive afregnet i det land, hvor varen eller tjenesteydelsen bliver brugt. Dette skal sikre mod, at moms ikke anvendes som et konkurrenceparameter, men derimod skaber mere lige vilkår for eksempelvis netbutikker. De nye regler gør også håndteringen af moms for e-handel på tværs af EU-landene lettere, men gør det dyrere at købe billige varer fra lande uden for EU.

Læs mere om moms i Danmark her

De nye momsregler for varer under 80 kr.

Efter implementeringen af de nye momsregler, er det ikke længere muligt at købe billige varer fra lande uden for EU uden at skulle betale moms. Den hidtil gældende momsfritagelse for varer med en værdi på under 80 kr. er nemlig ophævet. Det betyder med andre ord, at varer, der er købt uden for EU og har en værdi på under 80 kr., fremover bliver pålagt moms.

Er du erhvervsdrivende betyder ophævelsen af bagatelgrænsen på 80 kr., at der skal betales moms på alle forsendelser til forbrugere i eksempelvis Danmark, når forsendelsen stammer fra et land uden for EU. Som forbruger betyder ophævelsen af de tidligere regler, at det vil blive dyrere at købe billige varer uden for EU.

Ny fælles grænse for fjernsalg inden for EU

Efter de nye regler skal virksomheder fra den 1. juli 2021 indberette og betale moms i det land, hvor forbrugeren bor, eller hvor produktet bliver brugt. Reglen gælder, når der er tale om et fjernsalg, og når salget samlet set overstiger den nye fælles grænse på 10.000 euro om året i andre EU-lande end hjemlandet. Et fjernsalg er et salg, hvor køber og sælger ikke står ansigt til ansigt, men hvor handlen foregår som netsalg, telefonsalg eller over email og lignende.

Som erhvervsdrivende skal du fremover indberette og betale moms i samtlige af de EU-lande, hvor din forsendelse eller transport slutter hos forbrugeren, når handlen foregår via fjernsalg. Bemærk, at reglerne kun gælder for salg direkte til forbrugere (B2C) og ikke fpr salg til andre virksomheder eller erhvervsdrivende (B2B).

Det kan umiddelbart virke uoverskueligt at skulle indberette og betale moms i alle EU-lande, hvor du har fjernsalg til. Heldigvis indeholder de nye momsregler også en ny Moms One Stop Shop, som letter denne byrde. Læs mere herom under videoen.

Se hvordan Legal Desk virker. Artiklen fortsætter under videoen. 

Ny Moms One Stop Shop-ordning

De nye momsregler udvider den såkaldte One stop moms-ordning, således at ordningen fremover gælder for alle varer og ydelser, der sælges til private forbrugere inden for EU, i modsætning til tidligere, hvor det kun gjaldt for elektroniske ydelser, teleydelser og radio- og tv-ydelser.

Sælger din virksomhed for mere end 10.000 euro om året til andre EU-lande end hjemlandet, giver den nye Moms One Stop Shop-ordning mulighed for, at du kan slippe for at indberette og betale skat i hvert af de EU-lande hvor varerne sendes til eller bliver brugt – i stedet kan din virksomhed nøjes med at foretage den normale momsindberetning i hjemlandet. Herefter sørger staten for at fordele momsen til de respektive EU-lande. Er din virksomhed allerede en del af den nuværende One stop moms-ordning, bliver den automatisk en del af den nye ordning.

Udover udvidelsen af One stop moms-ordningen, indebærer de nye momsregler også en ny importordning (IOOS). IOOS medfører, at varer med en værdi på op til 150 euro, som indføres fra lande uden for EU med henblik på fjernsalg inden for EU, også kan indgå i den nye Moms One Stop Shop-ordning.

Hvad betyder de nye momsregler for mig?

Sælger din virksomhed varer eller ydelser for mere end 10.000 euro til forbrugere i andre EU-lande, skal du opkræve forskellige momssatser, afhængigt af hvilket EU-land, der er tale om. Det betyder at du skal have styr på hvilke momssatser, der skal opkræves, da flere lande har differentieret moms – differentieret moms betyder, at momssatsen afhænger af varetypen.

Du kan se de gældende momssatser for EU-lande her. Overstiger dit årlige salg af varer eller ydelser til andre EU-lande den fælles EU-grænse på 10.000 euro, kan du dog slippe for en stor del af det administrative arbejde, hvis du anvender Moms One Stop Shop-ordningen.

Hvornår er min virksomhed momspligtig?

Din virksomhed skal registreres for moms og indberette moms for salg af varer og/eller tjenesteydelser, hvis følgende to betingelser er opfyldt:

  1. Din virksomhed sælger varer og/eller tjenesteydelser
  2. Din virksomheds samlede omsætning overstiger 50.000 kr. om året.

Hvis din virksomhed sælger for under 50.000 kr. årligt, er det frivilligt at momsregistrere virksomheden. Har du valgt at momsregistrere din virksomhed, skal du altid opkræve, indberette og betale moms – også selvom dit salg ikke overstiger grænsen på 50.000 kr. årligt.

Læs mere om moms i Danmark her

Opret virksomhed med Legal Desk

Går du med en iværksætter i maven, kan du med fordel benytte Legal Desk, når du skal starte din egen virksomhed. Her kan du både oprette enkeltmandsvirksomhed, anpartsselskab og aktieselskab ved blot at udfylde vores simple formular. Herefter bruger vi dit input til at generere dine selskabsdokumenter, samtidig med at vi sørger for registreringen af din nye virksomhed.

Du kan læse mere om de forskellige virksomhedsformer og oprette din virksomhed her