18. januar 2023
Et resultatbudget er en opgørelse over, hvordan din virksomhed forventer, at årets resultatopgørelse kommer til at se ud. På den måde kan du danne dig et overblik over årets forventede indtægter og udgifter og dermed give dig selv bedre kontrol over virksomhedens økonomi. Bliv klogere på fordelene ved et resultatbudget her.
Er du indehaver af en virksomhed, er der flere gode grunde til, at du skal udarbejde et resultatbudget. Ved at udarbejde et resultatbudget, kan du skabe dig et godt overblik over din virksomheds forventede økonomi, herunder indtægter og udgifter for det kommende regnskabsår.
Med et resultatbudget kan du få en indikation af, hvordan virksomhedens resultat vil se ud – med andre ord om virksomheden kan blive lønsom i det kommende regnskabsår.
Du har mulighed for løbende at tjekke op på de budgetterede tal for at se, om udviklingen går i den rigtige eller forkerte retning mod målsætningen. Ligesom du kan se, hvor det eventuelt er gået galt i budgettet, hvis årets resultat afviger væsentligt fra de forventede tal.
Resultatbudgettet gør det ofte også lettere at træffe økonomiske beslutninger undervejs i regnskabsåret, da budgettet vil opstille nogle økonomiske rammer, som du som udgangspunkt skal holde dig inden for, hvis det skal overholdes. Kan du eksempelvis se, at budgettet ikke er muligt at overholde, kan du løbende justere eller tilpasse forventninger til resultatet.
Et resultatbudget skal helst være så realistisk som muligt, hvis det skal kunne anvendes som et regnskabsmæssigt værktøj i din virksomhed. Derfor bør dit resultatbudget indeholde de samme poster, som der indgår i virksomhedens resultatopgørelse. Det vil sige, at resultatbudgettet som udgangspunkt skal bestå af:
Når du skal opgøre virksomhedens forventede omsætning, kan du enten tage udgangspunkt i den direkte- eller indirekte metode. Hvilken metode, der passer bedst til din virksomhed, afhænger af, om du har mange eller få produkter eller ydelser.
Anvender du den direkte metode, skal du tage udgangspunkt i alle din virksomheds produkter eller ydelser. Du skal herefter beregne omkostningerne og indtægterne for hvert varenummer for dermed at vurdere, hvilke produkter eller ydelser virksomheden skal satse mest på at sælge.
Den direkte metode er meget omfattende, hvorfor den egner sig bedst til virksomheder med et mindre antal produkter eller ydelser.
Anvender du den indirekte metode, skal du derimod tage udgangspunkt i virksomhedens samlede sortiment af produkter og/eller ydelser og herefter beregne de samlede omkostninger og indtægter.
Den indirekte metode er bedst egnet til virksomheder med et stort sortiment, da den er nemmere og hurtigere at have med at gøre og dermed sparer dig tid og besvær.
Et resultatbudget minder på mange måder om et driftsbudget, hvilket du kan læse mere om her.
Husk, at du nemt og hurtigt kan oprette virksomhed med Legal Desk ved ganske enkelt at udfylde en formular. Det gælder, uanset om du vil oprette anpartsselskab, aktieselskab eller enkeltmandsvirksomhed, og uanset om det skal være et driftsselskab og/eller holdingselskab. Vi klarer alle registreringer og bekræfter selskabskapital, så processen følges helt til dørs.