Support har åbent mandag til fredag kl. 10.00 - 15.00.
Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk

14. december 2022

Soliditetsgrad

Soliditetsgrad er et regnskabsmæssigt nøgletal, der siger noget om din virksomheds økonomiske situation, nærmere bestemt hvor stor en andel af virksomhedens aktiver, der udgøres af egenkapitalen. Hvad der menes med dette, samt vigtigheden af din soliditetsgrad, kan du læse mere om her.

Hvad er soliditetsgrad?

Ved soliditet forstås en virksomheds modstandsdygtighed over for økonomiske tab. Herfra stammer soliditetsgrad, der sammen med andre nøgletal såsom likviditetsgraden, afkastningsgraden og overskudsgraden kan afspejle din virksomhed økonomiske tilstand, herunder blandt andet sårbarheden overfor eventuelle økonomiske nedture.

Soliditetsgraden anvendes til at se, hvor stor en andel af din virksomheds samlede aktiver, der udgøres af virksomhedens egenkapital. Med andre ord fortæller soliditetsgraden, hvor stor en procentdel af de samlede aktivers værdi, der er finansieret af egenkapitalen og dermed ikke finansieret af gæld.

Er aktiverne udelukkende finansieret af egenkapitalen, vil soliditetsgraden være 100 % og omvendt, hvis aktiverne udelukkende er finansieret af lånte penge, også kaldet fremmedkapital, vil soliditetsgraden være 0 %. Jo højere et tal jo bedre, da der dermed skal mere til før, at virksomheden ikke kan betale sine gældsforpligtelser.

Hvordan beregner jeg soliditetsgrad?

For at beregne soliditetsgraden, skal du have kendskab til egenkapitalens størrelse og de samlede aktivers værdi. Du kan finde begge tal i dit årsregnskab på balancen. Herefter kan du beregne din soliditetsgrad ud fra følgende formel: 

Egenkapital x 100 / aktiver = soliditetsgrad

Eksempel: Virksomheden “ApS” har en egenkapital på 500.000 kr. og aktiver for 2.500.000 kr. Soliditetsgraden beregnes ved at gange de 500.000 med 100 og derefter dividere dette tal med 2.500.000. Dette giver en soliditetsgrad på 20, hvilket betyder, at 20 % af virksomhedens samlede aktiver udgøres af egenkapitalen.

Se hvordan Legal Desk virker. Artiklen fortsætter under videoen. 

Hvad er en god soliditetsgrad?

En tommelfingerregel hedder, at en tilfredsstillende soliditetsgrad skal ligge på et niveau mellem 30-40 % for en veletableret virksomhed. Mange faktorer kan dog påvirke soliditetsgraden, hvorfor du ikke skal hænge dig for meget op i dette udgangspunkt.

Er du eksempelvis en nystartet virksomhed, vil din soliditetsgrad af naturlige årsager være lavere, da du med større sandsynlighed er nødsaget til at låne flere penge til at komme i gang med driften, samt ikke har haft tilstrækkelig mulighed for at opbygge egenkapital endnu.

Hvorfor er soliditetsgraden vigtig?

Soliditetsgraden er vigtig, da den kan indikere noget om din virksomheds evne til at kunne modstå et økonomisk tab. Som virksomhedsejer kan soliditetsgraden altså hjælpe dig med at danne et overblik over den økonomiske situation og se hvor stort et tab du kan lide før, at det påvirker virksomhedens lånte penge.

Soliditetsgraden er også relevant i forhold til investorer, da en høj soliditetsgrad kan være med til at tiltrække nye investorer, mens et lavt tal derimod vil kunne holde investorer tilbage fra at investere, hvis ikke der foreligger naturlige årsager for det lave tal. Du kan forbedre soliditetsgraden ved at sælge ud af virksomhedens aktiver, indskyde flere penge i selskabet eller øge salget og dermed resultatet.

Opret virksomhed med Legal Desk

Kom hurtigt i gang med iværksætterdrømmen og opret din virksomhed med Legal Desk. Udfyld vores formular, betal og underskriv nemt dokumenterne online med dit NemID.

Klik her for at læse mere