Support har åbent mandag til fredag kl. 10.00 -15.00.
Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk

18. november 2024

Hvornår er aftaler juridisk gyldige?

Der eksisterer mange myter om, hvornår en aftale eller et dokument er juridisk gyldigt. I denne artikel kan du læse om, hvilke krav der skal opfyldes for, at en aftale er juridisk gyldig, og hvilke vilkår du skal være opmærksom på, når du laver aftaler/dokumenter.

Hvad er en aftale?

En aftale er, når en part har afgivet et tilbud, og den anden part accepterer tilbuddet. Tilbuddet skal forstås som en mulighed for at opnå en gode. Det kan eksempelvis være et tilbud om en bil, en vase eller en behandling hos frisøren. Der er tale om en gyldig og bindende aftale mellem to parter, når tilbudsgiveren fremkommer med et tilbud, og tilbudsmodtageren accepterer tilbuddet. En aftale kan enten være gensidig bebyrdende eller ensidigt bebyrdende.

Gensidigt bebyrdende aftaler

  • Definition: Aftaler, hvor begge parter påtager sig forpligtelser, og hvor ydelserne fra begge parters side fungerer som vederlag for hinanden.
  • Eksempel: Købsaftaler, hvor den ene part leverer en vare eller tjeneste, og den anden part betaler en pris for denne vare eller tjeneste.

Ensidigt bebyrdende aftaler

  • Definition: Aftaler, hvor kun den ene part påtager sig en forpligtelse, uden at modtage en modydelse.
  • Eksempel: Gaveløfter, hvor en person lover at give en gave uden at forvente noget til gengæld.

Hvilke betingelser skal være opfyldt, før en aftale er bindende?

For at en aftale skal blive juridisk bindende, skal følgende betingelser som udgangspunkt være opfyldt.

Aftalevilje

Parterne skal tydeligt og utvetydigt udtrykke deres ønske om at indgå aftalen. Der skal være enighed om de væsentlige vilkår, herunder pris, ydelser og betalingsbetingelser.

Tilbud og accept

En aftale bliver normalt til, når en part giver et tilbud, som den anden part accepterer uden forbehold eller ændringer. Accepten skal være klar og præcis for at danne en bindende aftale.

Lovligt formål

Aftalens formål skal være lovligt og må ikke være i strid med lovgivningen eller den offentlige orden. Aftaler om ulovlige aktiviteter eller som strider mod offentlig orden er ugyldige.

Kompetence til at indgå aftaler

Parterne skal være juridisk kompetente til at indgå aftaler. Dette betyder, at de skal være myndige og have den mentale kapacitet til at forstå aftalens konsekvenser. Dette udelukker generelt mindreårige, personer under værgemål og personer, der ikke er mentalt i stand til at forstå aftalen.

Skal der være en underskrift for at gøre en aftale juridisk gyldig?

Som udgangspunkt er aftaler bindende uanset om de er indgået mundtligt eller skriftligt, men det kan være sværere at bevise, at en mundtlig aftale er indgået. For visse typer af aftaler stilles der dog nogle formkrav, som f.eks. underskrift. Det vil sige, at en aftale først bliver juridisk gyldig, når aftalens parter underskriver aftalen. Aftalens parter er de personer aftalen vedrører, og dermed de personer aftalen binder. Aftalens parter kan  være to parter, som for eksempel i en aftale om at låne penge (gældsbrev). Aftalen kan også gælde én part  som for eksempel ved en erklæring om at give en gave (gavebrev).

Der vil altså som udgangspunkt ikke være krav om, at aftalen laves på noget specielt papir, skal have et stempel eller lignende for at være gyldig. Der er dog visse aftaler, som kræver mere end en underskrift for, at de bliver juridisk gyldige.

 

Se hvordan Legal Desk virker. Artiklen fortsætter under videoen

 

Hvilke aftaler kræver mere for at blive juridisk gyldige?

De aftaler/dokumenter, der kræver mere end en underskrift for at være juridisk gyldige, er listet op nedenfor:

1. Tinglysning

Tinglysning er et offentlig register, hvor visse aftaler og ejerforhold skal registreres for at blive gyldige. Dette gælder for følgende typer af aftaler/dokumenter:


Du kan læse mere om, hvordan du tinglyser en ægtepagt i vores vejledning om tinglysning af ægtepagt her.

2. Underskrift foran notar

En notar er en offentlig embedsmand, der er ansat ved de lokale retter. Nogle dokumenter skal underskrives foran en notar for at blive gyldige, hvilket gælder følgende typer aftale/dokumenter:

  • Testamenter
  • Fremtidsfuldmagter
  • Visse dokumenter, der skal bruges i udlandet

Du kan læse mere om notarer og det praktiske i vores vejledning til notar. Du kan selv nemt og hurtigt lave testamenter for enlige, testamenter for ugifte samlevende og testamenter for ægtefæller eller fremtidsfuldmagter med Legal Desk.

3. Registrering ved offentlige myndigheder

Der er visse dokumenter, der skal registreres ved en offentlig myndighed (udover Tinglysningsretten), for at aftalens indhold bliver juridisk gyldigt. 

Et eksempel på en sådan myndighed er Erhvervsstyrelsen, hvor man via Virk.dk kan registrere de beslutningsreferater, der danner grundlag for ændring i kapitalselskaber.

Du kan læse mere om, hvordan du registrerer et selskab ved Erhvervsstyrelsen i vores vejledning om selskabsregistrering her. Med Legal Desk kan du selv stifte et iværksætterselskab (IVS), anpartsselskab (ApS) eller aktieselskab (A/S).

Kan alle aftaler håndhæves, når gyldighedsbetingelserne er opfyldt?

Selvom en aftale er gyldigt indgået, kan den ikke opretholdes, hvis den strider imod lovgivningen. Det kan eksempelvis være en låneaftale med urimeligt høje renter (åger), eller en aftale om køb af ulovlige varer såsom narkotika. Det kan også dreje sig om en aftale med en forbruger, hvor forbrugeren fraskriver sig forbrugerrettighederne. Aftaler der strider mod loven, vil altså ikke kunne opretholdes.

Skal juridiske dokumenter laves af advokater?

Der er ikke noget krav om, at aftaler eller dokumenter skal laves af advokater for at være gyldige. Advokater er dog bekendt med loven, og ved hvordan man laver aftaler. Derfor kan det være en god idé at gå til en advokat eller bruge Legal Desk, hvor alle dokumenterne er lavet af advokater. 

Kan jeg selv lave juridisk gyldige aftaler?

Du kan sagtens selv lave aftaler eller dokumenter, der er juridisk gyldige, hvis ovenstående krav er opfyldt. Indholdet i aftalerne eller dokumenterne er dog meget vigtigt for, at det er juridisk gyldigt, derfor kan det være en fordel at bruge en service som Legal Desk. Med Legal Desk kan du nemt og hurtigt selv lave dine juridiske dokumenter, uanset om du skal bruge en låneaftale, ægtepagt eller stifte et selskab.