10. januar 2023
Ønsker du at se, om der er tinglyst rettigheder over din eller en andens andelsbolig, eksempelvis i form at pant eller udlæg, kan du finde svaret i andelsboligbogen. Andelsboligbogen er et centralt register, som bruges til tinglysning af rettigheder over andelsboliger. Læs mere om tinglysning og andelsboligbogen her.
Andelsboligbogen er et register, hvor du kan finde rettighederne over andelsboliger. Det betyder, at det vil fremgå af andelsboligbogen, hvis der er tinglyste rettigheder over en andelsbolig såsom pant eller udlæg. Tinglysning betyder kort fortalt, at rettighederne er juridisk registreret og sikret. Ejer du en andelsbolig, betyder det også, at du selv skal bruge andelsboligbogen, hvis du skal tinglyse rettigheder over en andelsbolig. Inden du køber en andelsbolig, kan det være en god idé at slå andelsboligen op, så du er sikker på, at du har kendskab til alle rettigheder over boligen.
Pant er en form for sikkerhed i genstande såsom fast ejendom, som bruges til at stille sikkerhed for et lån. Køber du eksempelvis en andelsbolig, hvor du skal optage et banklån til finansiering af købesummen, vil banken typisk have det som betingelse, at de skal have sikkerhed for lånet. Denne sikkerhed opnås typisk ved, at banken tager pant i boligen. Pant kan med andre ord beskrives som en rettighed, du giver til långiveren mod, at du får adgang til at låne penge. Selve det juridiske dokument fungerer herefter som et bevis på, at du vil overholde låneaftalen. Pant i fast ejendom sker typisk gennem et ejerpantebrev.
Udlæg betyder, at en långiver går af rettens vej for at få sine penge tilbage ved at bede Fogedretten om hjælp til at få tvangsinddraget gælden. Tvangsinddragelsen af gælden sker ved, at der tages udlæg i dine aktiver, herunder eksempelvis din bolig. Det betyder, at du risikerer, at din bolig bliver tvangssolgt for at skaffe de penge, som du skylder til långiveren, hvis ikke du betaler lånet tilbage inden for en given frist.
Både pant, herunder ejerpantebrev, og udlæg skal tinglyses før, at der opnås tilstrækkelig juridisk sikkerhed i boligen. Dette uddybes i følgende afsnit under videoen.
Tinglysning er en offentlig registrering, der er påkrævet for at visse typer af juridiske dokumenter, herunder skøder, ægtepagter, pant og udlæg kan opnå gyldighed. Det betyder, at en kreditor, der eksempelvis gerne vil foretage udlæg i din andelsbolig for at opnå sikkerhed for et krav mod dig, skal tinglyse udlægget for at få sikkerhed i din bolig. Tinglysning af udlæg skal dog ske gennem Fogedretten eller Skattestyrelsen.
Et pantebrev i en andelsbolig skal ligeledes tinglyses for at opnå juridisk gyldighed og beskyttelse. Ved at tinglyse et udlæg eller et pantebrev i andelsboligen, sikrer panthaver eller udlægshaver, altså långiveren, at kunne modtage betaling for et krav mod dig ved at have retten til at begære boligen solgt på eksempelvis tvangsauktion i tilfælde af, at du ikke betaler.
Det er som udgangspunkt tidsprioriteten, der bestemmer i hvilken rækkefølge rettigheder i ejendommen skal fyldestgøres – det betyder, at den, der har foretaget udlæg eller pant i ejendommen først, modtager deres andel af pengene fra en eventuel tvangsauktion før dem, der har gjort det senere. Først når en forudgående kreditor er blevet fyldestgjort helt, går man videre i prioritetsordenen og fyldestgør den næste. Ofte er der ikke penge nok til at betale alle kreditorer, hvorfor en høj prioritet i ejendommen er afgørende.
Grunden til, at det er vigtigt at få tinglyst sit juridiske dokument/krav er, at långiver derved låser den prioritet, som vedkommende har i ejendommen. Foruden tinglysning kan långiver nemlig blive presset ned i prioritetsordenen, hvis en anden långiver tinglyser sin rettighed først.
Hvis du ønsker at tinglyse en rettighed i din andelsbolig, skal det ske i andelsboligbogen. Du tinglyser rettigheder ved at logge på Tinglysning.dk og følge deres vejledning til tinglysning af rettigheder i en andelsbolig. Du skal være opmærksom på, at det koster 1.730 kr. i fast afgift at tinglyse et pantebrev i andelsboligen og en variabel afgift på 1,45 % af det pantsikrede beløb, som dog oprundes til nærmeste hundrede. Det koster ikke noget at tinglyse et udlæg, men det skal dog altid ske gennem Fogedretten.
Da andelsboligbogen er et offentligt register, der hører under Tinglysningsretten, har du mulighed for at slå din andelsbolig op uden at skulle oprette en bruger eller lignende. Du slår en andelsbolig op i andelsboligbogen på Tinglysning.dk, hvor du kan tjekke boligen for pant, udlæg eller lignende rettigheder. Når du kommer ind på hjemmesiden, skal du blot skrive boligens adresse samt postnummeret for kommunen.