Support har åbent mandag til fredag kl. 10.00 - 15.00.
Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk

12. januar 2023

Bankforbehold

Har du fundet drømmeboligen og er klar til at underskrive købsaftalen, så skal du huske at indsætte et bankforbehold i købsaftalen. Et bankforbehold sikrer dig mod at blive bundet af købsaftalen, hvis din bank ikke kan godkende finansieringen af boligen. Læs mere om, hvordan et bankforbehold fungerer her.

Hvad er et bankforbehold?

Når du køber en bolig, skal der udarbejdes og underskrives en købsaftale, der fastlægger vilkårene for handlen. Ét af disse vilkår, er et såkaldt bankforbehold. Det betyder kort sagt, at køber kan fratræde aftalen – også selvom aftalen er underskrevet af begge parter – hvis køber ikke kan opnå bankens godkendelse til boliglånet. Det er dog ikke et krav, at der skal indsættes et bankforbehold – kun et godt råd.

Er der indsat et bankforbehold i købsaftalen, så er købsaftalens gyldighed betinget af, at købers bank har sagt god for handlen – altså om de vil låne køber penge til at købe boligen. Vurderer banken, at aftalen ikke er økonomisk ansvarlig, og de dermed ikke kan tilbyde dig finansiering, så sikrer bankforbeholdet, at du omkostningsfrit kan fratræde købsaftalen.

Et bankforbehold er typisk mest relevant i de situationer, hvor du enten ikke har fået talt med din bank om dine lånemuligheder inden køb af bolig, eller hvis du ønsker at sikre dig boligen hurtigere, end banken kan nå at vurdere handlen.

Hvordan vurderer banken min økonomi?

Når banken vurderer din økonomi i forhold til handlen, kigger de på, hvorvidt du har tilstrækkeligt med midler og indkomst til at blive godkendt til et boliglån, boligens generelle stand i forhold til købesummen og om dit personlige budget på ansvarlig vis kan bære låneomkostningerne og boligens ejerudgifter. Bliver handlen godkendt, er købsaftalen gyldig, og I kan nu komme videre i processen.

Se hvordan Legal Desk virker. Artiklen fortsætter under videoen.

Koster det noget at springe fra en underskrevet købsaftale?

Som udgangspunkt koster det 1 % af købesummen, hvis du fratræder en underskrevet købsaftale. Hvis købesummen er på 3.000.000 kr., vil det altså koste dig 30.000 kr. at fratræde aftalen. Dette kan du dog se bort fra, hvis der er indsat et bankforbehold i købsaftalen. Et bankforbehold giver dig nemlig retten til omkostningsfrit at udtræde fra en købsaftale og kan dermed potentielt spare dig mange penge – det gælder dog kun, hvis banken har nægtet dig finansiering og altså ikke, hvis du blot har ombestemt dig. Ligeledes vil der ofte også være angivet en frist for, hvornår køber senest kan gøre brug af et bankforbehold.

Du kan med fordel – allerede inden du aktivt søger ny bolig – tage kontakt til din bank for at høre, hvilke lånemuligheder du har, hvis du pludselig skulle falde over din drømmebolig. På den måde sikrer du, at du ikke bliver tvunget til at betale 1 % af købesummen, hvis banken ikke siger god for handlen, og du ikke har fået indsat et bankforbehold i købsaftalen.