Support har åbent mandag til fredag kl. 10.00 - 15.00.
Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk

16. april 2024

Garantiprovision

Er du boligejer og skal omlægge dit realkreditlån eller købe ny bolig, vil du med stor sandsynlighed skulle betale en provision til din bank for omlægningen eller optaget af lånet. Dette bliver kaldt garantiprovision. I denne artikel kan du læse mere om garantiprovision og få svar på, om du kan få fradrag for provisionen.

Hvad er garantiprovision?

Garantiprovision er en form for gebyr eller rente, som størstedelen af banker forlanger, at du skal betale, hvis du skal omlægge dit realkreditlån til et nyt lån. Det gælder også, hvis du skal købe en ny bolig, hvor købet af den nye bolig afhænger af salget af din nuværende bolig. 

I tider med lave boligrenter benytter mange danskere sig af muligheden for at omlægge deres boliglån til en mere fordelagtig rente, så de dermed kan spare penge i renteudgifter.

Se, hvordan Legal Desk virker. Artiklen fortsætter under videoen. 

Hvorfor skal jeg betale garantiprovision?

Når du skal omlægge et realkreditlån til et nyt lån, skal det gamle lån indledningsvist indfries, hvilket din bank stiller garanti for. Det er denne garanti for indfrielsen af det gamle lån, som din bank forlanger en provision for.

Garantiprovision sikrer også, at dit nye boliglån får samme prioritetsstilling, som det tidligere. Det betyder med andre ord, at den rækkefølge, som panthavere får deres krav udbetalt i, når den pantede bolig bliver solgt, ikke bliver ændret.

Beløbet, du skal betale som garantiprovision i forbindelse med køb af ny bolig, dækker over den risiko, som banken påtager sig ved at stille garanti for dit nye lån. Banken garanterer på den måde for, at du kommer til at modtage de forventede penge fra boligsalget af din nuværende bolig, som du skal anvende til købet af den nye bolig.

Hvor meget skal jeg betale i garantiprovision?

Hvor meget, du skal betale i garantiprovision, afhænger både af de konkrete omstændigheder, der gælder i dit låneforhold som kunde hos banken, og hvilken bank du har.

Det er dog normalt, at banker tager op til én procent af lånebeløbet i garantiprovision, hvilket hurtigt kan blive en høj provision, hvis lånebeløbet befinder sig i millionklassen. Det helt konkrete beløb, der bliver opkrævet som betaling for garantiprovisionen, vil typisk fremgå af det lånedokument, som banken udarbejder i forbindelse med omlægningen af lånet eller optagelsen af det nye lån.

Læs mere om boliglån og forskellen på banklån og realkreditlån her

Kan jeg få fradrag for garantiprovision?

Hvis du betaler garantiprovision, kan du muligvis trække beløbet fra i skat og derved få et fradrag. Hvis du skal sælge din bolig eller omlægge et boliglån, kan der være mange tusinde kroner at spare, hvis du gør brug af fradraget.

Du modtager fradraget ved selv at indberette det beløb, som du betaler i garantiprovision, til skattevæsenet på din årsopgørelse under rubrik 44 – med andre ord bliver fradraget ikke indberettet automatisk til SKAT.

Dog skal du være opmærksom på, at du som hovedregel kun kan trække garantiprovision fra i skat, hvis der er tale om en løbende provision. Derudover skal beløbet overstige 2.500 kr. Du kan med andre ord ikke lave fradraget, hvis garantiprovisionen er et engangsbeløb. Det skyldes, at løbetiden for det nye lån, som du omdanner til, ofte vil være mindre end to år, når der er en løbende garantiperiode. Før du kan få ret til fradrag, er der et krav om, at det nye lån har en løbetid på under to år. Det er dog ofte tilfældet i forbindelse med løbende provisioner.

Vil du vide mere om personfradrag? Få et overblik her