Support har åbent mandag til fredag kl. 10.00 - 15.00.

18. januar 2023

Overdragelse af hus

Når en bolig overdrages fra en ejer til en anden, skal der laves en købsaftale og et skøde. Købsaftalen er en indledende aftale, som køber og sælger indgår forud for salget, mens skødet dokumenterer, hvem der ejer boligen. Læs mere om, hvordan du overdrager et hus her.

Hvilke dokumenter skal du bruge?

I forbindelse med overdragelse af ejendom, skal der laves en købsaftale - også kaldet en overdragelseserklæring. Købsaftalen laves forud for det skøde, der beviser, hvem der ejer ejendommen. Når købsaftalen er udarbejdet og underskrevet, kan det nye skøde sættes op og sendes til tinglysning. Et skøde skal altid tinglyses, da ejerskiftet på den måde registreres i det offentlige tinglysningsregister.

Debitorskifte af ejerpantebrev

Hvis du har oprettet eller overtaget et ejerpantebrev, da du oprindeligt selv købte huset, skal der også foretages et debitorskifte. Et ejerpantebrev oprettes tit for at stille sikkerhed over for banken eller realkreditinstituttet, som låner dig pengene til huset. Når du overdrager et hus, skal den nye ejer derfor også indsættes, som den nye debitor (skyldner).

Læs mere om debitorskifte her

Se hvordan Legal Desk virker. Artiklen fortsætter under videoen.

Forskellige regler for overdragelse

Ægtefæller der skal skilles eller separeres

Hvis boligen skal overdrages mellem tidligere ægtefæller med formuefællesskab (også kaldet delingsformue eller fælleseje), kan der indhentes en såkaldt separations- eller skilsmissebevilling fra det offentlige. Med bevillingen er man ikke underlagt samme regler om tinglysningsafgifter, som tilfældet er ved almindelige skøder, hvor tinglysningsafgiften ligger på 0,6 % af købesummen eller den seneste offentlige vurdering. I stedet kan man nøjes med at betale en fast afgift på 1.750 kroner for tinglysningen, hvis overdragelsen sker som led i en separation eller skilsmisse.

Hvis der er tale om overdragelse mellem ægtepar ved separation og skilsmisse, kaldes skødet ofte et skilsmisseskøde. 

Kærester/samlevere

Hvis overdragelsen sker mellem kærester, hvor den ene part for eksempel gerne vil overtage hele den fælles bolig, gælder den almindelige regel om tinglysningsafgift.

Forældrekøb

Der gælder også nogle særlige regler, hvis der er tale om overdragelse mellem forældre, børn og børnebørn, hvor huset kan sælges til en købesum ud fra den seneste offentlige ejendomsvurdering minus 20 % (satsen blev ændret fra 15 % den 1. juli 2020). SKAT vil i den forbindelse ikke regne det for en gave, og der skal derfor ikke betales gaveafgift.

Læs mere om salg af forældrekøb her