18. januar 2023
Hvis du overvejer at sælge din bolig til eksempelvis ægtefælle eller børn, skal der udarbejdes en overdragelseserklæring – også kaldet en købsaftale. Læs mere om, hvad en overdragelseserklæring er, samt hvilke regler der gælder herfor i denne artikel.
En overdragelseserklæring eller overdragelsesaftale er grundlæggende det samme som en købsaftale. Selvom det kaldes en overdragelse, er det stadig en købsaftale, du skal oprette. Udtrykket overdragelseserklæring bruges i situationer, hvor handlen foregår uden en kontant deponering, typisk ved overdragelse i forbindelse med skilsmisse, samlivsophør og lignende. Derimod taler man om købsaftaler ved reelt salg og køb af ejendommen med kontant deponering, typisk hvor køber og sælger ikke har en relation til hinanden.
Du skal være opmærksom på en særregel, der gælder i forbindelse med overdragelse af bolig mellem familiemedlemmer, og som for eksempel kan benyttes ved salg af forældrekøb. Særreglen giver mulighed for at sælge boligen til den nyeste kontante ejendomsvurdering minus 15 %, hvis salget sker til personer i op- og nedadgående linje, dvs. mellem forældre, børn, børnebørn osv. SKAT vil i den forbindelse ikke regne det for en gave, hvoraf der skal betales gaveafgift.
Hvis der er oprettet et ejerpantebrev i forbindelse med, at sælger oprindeligt købte boligen, så skal dette også overdrages. Dette gøres ved, at der sker et såkaldt debitorskifte af ejerpantebrevet. Et ejerpantebrev bruges til at stille sikkerhed over for den kreditor (bank, realkreditinstitut eller lignende), som låner penge til boligkøbet. Derfor skal den person, du overdrager boligen til, også indsættes som den nye debitor (skyldner) i ejerpantebrevet.