Support har åbent mandag til fredag kl. 10.00 -15.00.
Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk

24. juli 2024

Selvangivelse

En selvangivelse er en årlig opgørelse, hvor en person eller virksomhed rapporterer sine økonomiske oplysninger til skattemyndighederne. Selvangivelsen danner grundlag for skatteberegningen, og den er afgørende for at sikre den korrekte beskatning af både privatpersoner og virksomheder.

Hvad er en selvangivelse?

En selvangivelse er en årlig opgørelse over økonomiske forhold såsom indkomst og fradrag, som alle skattepligtige skal udfylde hos SKAT hvert år. Årsopgørelsen, som udarbejdes af Skattestyrelsen, tager udgangspunkt i de oplysninger, der er angivet i selvangivelsen. Årsopgørelsen viser, om du skal have penge tilbage i skat, eller om du har restskat, der skal betales.

Skal man altid udfylde sin selvangivelse?

Det er altid en god idé at udfylde din selvangivelse, hvis du har indkomst eller formue. Dette gælder, uanset om du er lønmodtager, selvstændig erhvervsdrivende eller har andre økonomiske aktiviteter. Selvangivelsen sikrer nemlig, at din skattepligtige indkomst og eventuelle fradrag er registreret, og at du dermed beskattes korrekt.

Der skelnes mellem to former for selvangivelse – den almindelige selvangivelse og oplysningsskemaet til virksomheder:

Almindelig selvangivelse

Den almindelige selvangivelse er relevant for privatpersoner. SKAT indhenter automatisk relevante oplysninger fra din arbejdsgiver, banker og offentlige myndigheder, så du kun behøver at udfylde eventuelle manglende oplysninger. 

Det er dog dit eget ansvar at sikre, at tallene er korrekte, og at der ikke er fejl i de indhentede oplysninger. Der er nemlig ingen garanti for, at alle relevante oplysninger automatisk bliver oplyst til SKAT. Dette kan eksempelvis vedrøre private aftaler om underholdsbidrag eller pludselige ændringer i dine lønforhold. 

Derfor er det vigtigt, at du selv gennemgår din selvangivelse grundigt. Det er også en god idé at undersøge, om du er berettiget til fradrag, så du ikke går glip af disse.

Indholdet i den almindelige selvangivelse varierer fra person til person, men følgende punkter kan være relevante at inddrage:

Hvis du ønsker at ændre i din selvangivelse, skal du logge ind på TastSelv på SKATs hjemmeside og rette i de relevante felter. Fristen er senest 1. maj efter årsskiftet.

Husk udenlandsk indkomst

Både indtægter fra udlandet og formue i udlandet skal indberettes i din selvangivelse. Dette omfatter indkomst fra udlandet, såsom løn eller pension, hvor indberetning er påkrævet – også selvom der allerede er betalt skat af indtægterne i udlandet.

Oplysningsskema til virksomheder (tidligere kaldet udvidet selvangivelse)

Hvis du har en virksomhed, skal du hvert år indsende et oplysningsskema for virksomhedens indkomster og udgifter i det foregående år. Oplysningsskemaet blev tidligere kaldt selvangivelse eller udvidet selvangivelse for virksomheder. 

Oplysningsskemaet er en oversigt over din virksomheds økonomiske forhold for det foregående år, som skal indsendes til SKAT. 

Driver du selvstændig virksomhed – enten som ejer af en enkeltmandsvirksomhed, et interessentskab eller en PMV (personligt-ejet mindre virksomhed) – er du forpligtet til at udfylde oplysningsskemaet. Dette skema erstatter den tidligere udvidede selvangivelse og fungerer stort set på samme måde som den almindelige selvangivelse. 

Oplysningsskemaet giver SKAT mulighed for at beregne, om du skal have penge tilbage i skat eller betale restskat. Derfor er det vigtigt, at du gennemgår alle felter i oplysningsskemaet nøje for at sikre, at alle oplysninger er korrekt angivet – herunder virksomhedens overskud eller underskud samt eventuelle fradrag.

Indholdet af dit oplysningsskema afhænger af virksomhedens omsætning, men du vil typisk blive bedt om at angive følgende oplysninger:

  • CVR-nummer for virksomheden
  • Momsoplysninger såsom angivelse af skyldig eller tilbagebetalt moms, hvis du er momsregistreret
  • Hvorvidt virksomheden er fritaget for at angive regnskabsoplysninger
  • Oplysninger om revisorbistand

Har din virksomhed en omsætning på over 300.000 kroner, skal du i de fleste tilfælde oplyse flere regnskabstal i oplysningsskemaet.

Husk også at indberette årsregnskab

Foruden oplysningsskemaet har alle virksomheder pligt til at indlevere et årsregnskab til Erhvervsstyrelsen og oplyse resultaterne i TastSelv Erhverv. Hvis du driver en personligt ejet virksomhed, er skatteregnskabet dit årsregnskab, som skal indberettes årligt gennem dit oplysningsskema til Skattestyrelsen. 

For nogle typer virksomheder er årsregnskabet underlagt revisionspligt. Er du i tvivl om, hvorvidt din virksomhed er underlagt revision, kan du se det her.

Frister for indberetning af selvangivelser

Private borgere skal indberette ændringer til selvangivelsen senest 1. maj efter årsskiftet.

For virksomheder er fristen for indberetning af oplysningsskemaet typisk 6 måneder efter afslutningen af indkomståret. For selskaber med et indkomstår, der følger kalenderåret, betyder det, at fristen er den 30. juni.  

For selskaber med et forskudt regnskabsår kan fristen være kortere end 6 måneder, da den seneste mulige frist er den 1. september efter indkomstårets afslutning. Dette er for at sikre, at Skatteforvaltningen kan udarbejde en korrekt årsopgørelse.    

Hvis et selskab ikke indberetter til tiden, skal det betale et skattetillæg på 200 kr. per dag, fristen overskrides. Beløbet kan dog højst løbe op på 5.000 kr.