Når du køber en fælles bolig med din kæreste, hvor I indskyder forskellige beløb, er det en god ide at lave en samejeoverenskomst. Hvis I senere bliver gift og indtræder i et formuefællesskab, anbefaler vi, at I opretter en ægtepagt med genstandsbestemt sumsæreje. Den sikrer at I forbliver beskyttede. Bliv klogere på jeres muligheder her.
Kun 449,-
Inkl. moms
Spar kr. 4.000,-
Ift. traditionel advokat
10 - 15 min.
I reelt tidsforbrug
100% tilfredshedsgaranti eller pengene retur
Samejeoverenskomst
Sikrer jeres forventninger til det fælles ejerskab
Få styr på papirarbejdet på 10 minutter
Udfyld og modtag straks
Underskriv digitalt
100% tilfredshedsgaranti
Mere end 275.000 tilfredse kunder
100% tilfredshedsgaranti eller pengene retur*
Legal Desk benyttes af over 275.000 virksomheder, selvstændige, private og samarbejdspartnere!
Kun 449,- Inkl. moms
Spar kr. 4.000,-
Ift. traditionel advokat
10 - 15 min.
I reelt tidsforbrug
Samejeoverenskomst
Sikrer jeres forventninger til det fælles ejerskab
Få styr på papirarbejdet på 10 minutter
Udfyld og modtag straks
Underskriv digitalt
100% tilfredshedsgaranti
Mere end 275.000 tilfredse kunder
100% tilfredshedsgaranti eller pengene retur*
En samejeoverenskomst er en skriftlig aftale, der laves, når man ejer en fast ejendom sammen med andre, fx venner, familie eller kæreste (men ikke ægtefælle). Aftalen gør det muligt at fastlægge, hvordan beslutninger om ejendommen træffes, f.eks. om hæftelse for lån og pantsætning.
Samejeoverenskomsten skaber også klare retningslinjer for, hvad der sker, hvis en af parterne ønsker at trække sig ud af ejerskabet. På den måde undgår I konflikter og usikkerhed om økonomien bag ejerskabet.
En samejeoverenskomst er primært relevant for ugifte samlevende, der ejer fast ejendom sammen, da ægtefæller ikke har brug for den. Ægteskabets formueordning styrer allerede, hvad der sker med ejendom ved skilsmisse, separation eller død. Hvis ægtefæller ønsker en aftale, f.eks. for at afspejle forskellige økonomiske indskud ved skilsmisse, kan de oprette en ægtepagt med sumsæreje.
Ja – vi anbefaler, at I laver en samarbejdsoverenskomst, selvom I skulle blive gift i fremtiden. Dokumentet vil beskytte jer i mellemperioden, mens I stadig er ugifte samlevende, i tilfælde af at der opstår konflikter om ejendommen mellem jer.
Når I bliver gift, bortfalder de dele af jeres samejeoverenskomst, der strider imod ægtefælleloven, og gælder dermed ikke længere. Herfra er det ægtefælleloven der gælder for formue og ejendom, herunder reglerne om formuedeling og udtagelsesret.
Ved ægteskab får I automatisk formuefællesskab, hvilket betyder, at formuen deles lige ved skilsmisse. Selv hvis én af jer har indskudt mere i ejendommen, vil værdien stadig blive delt lige.
Ægtefælleloven giver ret til at udtage familiens bolig, selv hvis din ægtefælle ejer halvdelen, f.eks. hvis I har børn, der skal vokse op i de samme rammer. Dette gælder, selvom I har investeret forskelligt i boligen.
For at opnå den samme beskyttelse, som en samejeoverenskomst giver, kan i med fordel overveje at oprette ægtepagt med genstandsbestemt sumsæreje. Dette sikrer den ægtefælle, der har investeret mest i ejendommen, mod økonomisk tab ved skilsmisse.
Læs mere om ægtepagt med sumsæreje her
Sumsæreje er, når et bestemt beløb eller en værdi af et aktiv gøres til særeje, mens resten af formuen er delingsformue. Særejet kan være fuldstændigt særeje, skilsmissesæreje eller kombinationssæreje.
Med en ægtepagt om genstandsbestemt sumsæreje kan den ægtefælle, der har betalt mest, beholde sit indskud i ejendommen ved skilsmisse uden at dele det med den anden. Ejendommens friværdi skal dog være tilstrækkelig til at dække indskuddet. Med andre ord skal overskuddet fra et eventuelt salg af ejendommen, når ægteskabet ophører, være stort nok til at dække et beløb svarende til det oprindelige indskud. En eventuel værdistigning i ejendommen vil som udgangspunkt blive delt lige mellem jer ved ægteskabets ophør. En eventuel værdistigning deles normalt ligeligt.
Eksempel: Jesper og Hanne er gift og køber en fælles bolig, hvor der skal indskydes 500.000 kr. Jesper lægger 400.000 kr. i indskud, mens Hanne lægger 100.000 kr. Med en ægtepagt om sumsæreje kan Jesper og Hanne aftale, at Jesper har ret til at udtage 400.000 kr. af ejendommens friværdi, uden at dele beløbet med Hanne, hvis de skilles.
En ægtepagt har først virkning ved skilsmisse. Selvom I vælger at sælge ejendommen før ægteskabets ophør, vil en ægtepagt med sumsæreje stadig sikre dig retten til at udtage et beløb svarende til dit oprindelige indskud, hvis ægteskabet en dag ophører.
Hvis der er stor forskel på jeres formuer, og I ønsker at sikre hinanden ved dødsfald, anbefaler vi at I opretter sumsæreje i form af kombinationssæreje med ægtefællebegunstigelse. Det betyder, at indskuddet i ejendommen ikke deles ved skilsmisse, men kun ved dødsfald: