21. august 2024
Når en person skal begraves eller bisættes, følger der desværre visse udgifter med. Som udgangspunkt er det den eller de personer, der bestiller begravelsen, som hæfter for udgifterne. Hvis afdøde efterlader sig et dødsbo, kan du dog få udgifterne refunderet fra dette. Læs mere om, hvilke udgifter, der er forbundet til begravelser, og hvordan du kan søge om tilskud her.
En begravelse koster normalt mellem 12.000 og 16.000 kr., men prisen kan variere endnu mere, alt afhængigt af hvilke ønsker, som afdøde eller afdødes familie har til begravelsen. Du vil modtage et overslag på begravelsens samlede omkostninger, når du har snakket med bedemanden, og vedkommende har haft mulighed for at anslå, hvad det vil koste at realisere dine ønsker.
Der findes som sagt ikke en fast pris på, hvad det koster at afholde en begravelse eller bisættelse. Priserne kan variere fra sogn til sogn og afhænger desuden af, hvordan selve begivenheden eller ceremonien skal foregå. De udgifter, der typisk er forbundet med begravelser og bisættelser er blandt andet følgende:
Der gælder ikke nogle regler for, hvem der skal betale udgifterne til en begravelse. Som udgangspunkt er det dog de nærmeste pårørende til den afdøde, eller den person, der bestiller begravelsen, som betaler udgifterne. Hvis afdøde efterlader sig et dødsbo af værdi, har den eller de pårørende, som har betalt udgifterne, dog mulighed for at få refunderet deres udgifter med nogle af pengene fra dødsboet. Hvis der er værdier i afdødes dødsbo, er det altså i princippet den afdøde selv, der betaler for sin begravelse eller bisættelse.
Hvis afdøde efterlader sig et insolvent dødsbo, altså et dødsbo uden værdi, har de pårørende ikke mulighed for at få refunderet udgifterne til begravelsen eller bisættelsen. Som pårørende er du dog ikke tvunget til selv at betale udgifterne til begravelsen eller bisættelsen, da du har mulighed for at frasige dig dette ansvar. Ønsker du som pårørende ikke at betale udgifterne, skal du ikke bestille begravelsen, da du ellers vil blive pålagt at betale. Derimod skal du informere kommunen omkring dit ønske, hvorefter de vil tage sig af det.
Hvis du lader kommunen tage sig af begravelsen, skal du dog være opmærksom på, at du som pårørende ikke har noget at skulle sige i forhold til, hvordan begivenheden skal foregå. At lade kommunen betale udgifterne, kan dog være en fornuftig løsning, hvis du som pårørende ikke selv har midlerne.
Staten tilbyder i visse situationer økonomisk støtte til at hjælpe med betalingen af udgifterne til en begravelse eller bisættelse. Et krav for at kunne modtage denne støtte er, at den afdøde havde ret til dansk sygesikring, samt at afdødes dødsbo er blevet udlagt (fordelt mellem arvingerne) af skifteretten. Hvor meget, du kan modtage i støtte, afhænger af afdødes alder, familieforhold, formue og eventuelt den efterladte ægtefælles formue.
Hvis afdøde var over 18 år, kan du maksimalt få 12.500 kr. (2024) i støtte fra staten. Hvis afdøde er under 18 år, modtager du et fast beløb på 10.450 kr. (2024) i støtte fra staten.
For at søge begravelseshjælp skal du indsende en ansøgning på borger.dk. Derudover tilbyder de fleste bedemænd også at søge begravelseshjælp på dine vegne. Det kræver blot, at du skriver under på en fuldmagt om, at bedemanden varetager begravelseshjælpen. Der er forskelligt dokumentation, som skal vedlægges ansøgning afhængigt af formueforhold, og hvordan boet er blevet behandlet.
Du vil få svar på din ansøgning på digital post senest fire uger efter Udbetaling Danmark har modtaget ansøgningen. Hvis du bliver godkendt til at modtage begravelseshjælp, vil du få udbetalt bidraget på din NemKonto. Hvis det er bedemanden, der har sørget for ansøgningen, vil penge udbetales direkte til bedemanden, der vil administrere dem i forhold til begravelsesomkostningerne. I nogle sager vil Udbetaling Danmark have behov for yderligere oplysninger, og i det tilfælde vil begravelseshjælpen som udgangspunkt først blive udbetalt, når Skifteretten har afsluttet behandlingen af boet, og den nødvendige dokumentation er blevet sendt til Udbetaling Danmark.
Begravelseshjælpen udbetales som et engangsbeløb af Udbetaling Danmark, og der skal ikke betales skat af beløbet.
I nogle tilfælde er det også muligt at modtage tilskud til en begravelse eller bisættelse, hvis afdøde var medlem af Sygeforsikringen "danmark". I så fald er det muligt at modtage et tilskud på 1.400 kr. Det vil somme tider også være muligt at modtage støtte fra afdødes eget forsikringsselskab eller egen fagforening, hvis afdøde var medlem.
Ved at lave et testamente, kan du sikre dig, at vedkommende, der står med alle begravelsesudgifterne, kommer til at arve størstedelen af din arv. Dermed sikrer du dig, at der er penge til at afholde din ønskede begravelse. Du kan eventuelt supplere dit testamente med Min Sidste Vilje.
Du kan lave dit testamente nemt, hurtigt og billigt online med Legal Desk. Alt, hvad det kræver er, at du udfylder vores formular, hvorefter du modtager dit testamente – klar til, at du kan underskrive det foran en notar.