10. oktober 2023
Hvis du står til at arve efter en person med gæld, så skal du som udgangspunkt ikke være nervøs for, at gælden lander hos dig. Dermed ikke sagt, at du ikke kan ende i en situation, hvor gælden alligevel får konsekvenser for dig. Læs her, hvordan du undgår, at afdødes gæld påvirker dig negativt.
Din arv fordeles forskelligt alt afhængig af, om du er gift, er enlig, har børn og/eller har lavet et testamente.
Hvis du ikke laver et testamente, kan du ikke selv bestemme, hvordan arven skal fordeles. Arven bliver nemlig i så fald fordelt efter reglerne i arveloven. Arveloven inddeler dine arvinger i såkaldte arveklasser. Arveklasserne er en prioriteret rækkefølge af hvem, der er berettiget til arv. Er der således arvinger i arveklasse 1 (ægtefælle og børn), går arven kun til disse – hvis ikke, går arven videre til arveklasse 2 og dernæst arveklasse 3.
Her er en kort oversigt over arveklasserne:
1. Arveklasse: Ægtefælle og børn
2. Arveklasse: Forældre, søskende, nevøer og niecer
3. Arveklasse: Bedsteforældre, mostre, fastre og onkler.
Med et testamente kan du omgå arveklasserne og selv bestemme hvem, der skal arve hvad (med undtagelse af tvangsarv, som du ikke kan bestemme over). Du kan dermed bruge et testamente til både at tildele arv og ændre på, hvor meget arv, dine arvinger skal have.
Du kan som udgangspunkt ikke arve gæld. Gæld kan dog have den betydning, at du som arving ikke modtager nogen arv, da den kan ende med udelukkende at gå til kreditorerne, der har penge til gode hos afdøde. Din ægtefælles gæld kan dog i højere grad have konsekvenser for din formue, hvis vedkommende afgår ved døden før dig, og I har formuefællesskab.
Hvis afdøde har gæld og afgår ved døden, kan dette have konsekvenser for dig som ægtefælle, hvis der er formuefællesskab i ægteskabet. Det skyldes, at der ved opløsning af et ægteskab med formuefællesskab (enten ved skilsmisse eller dødsfald) sker bodeling, hvor ægtefællerne overdrager halvdelen af deres formuer til hinanden.
Det betyder, at hvis der er gæld i dødsboet, så vil halvdelen af længstlevende ægtefælles formue ryge over i afdødes gæld. Bemærk dog, at afdødes gæld ikke bliver delt ved bodeling.
Eksempel på bodeling ved formuefællesskab:
Afdøde | Længstlevende | |
Formue før bodeling | - 200.000 | 500.000 |
Bodeling | - 200.000 + 250.000 | 500.000 - 250.000 |
Formue efter bodeling | 50.000 | 250.000 |
Så hvordan undgår du ovenstående situation? Svaret er en ægtepagt. Det tager kun 15 minutter at lave en med Legal Desk, og så kan du fravælge formuefællesskabet, sådan at længstlevende er sikret mod at arve gæld. Når I gør det, sikrer I, at der ikke sker bodeling ved ægteskabets ophør og dermed slipper længstlevende for at betale den afdøde ægtefælles kreditorer.
Du kan læse mere og lave en ægtepagt her
I skal også være opmærksomme på, at det ikke er smart at sidde i uskiftet bo, hvis førstafdøde ægtefælle er forgældet.
Kort fortalt er uskiftet bo en mulighed for, at fordelingen af den førstafdødes formue udskydes, sådan at længstlevende får råderetten over den. Det kan f.eks. gøre det nemmere for længstlevende at blive boende i den fælles ejendom, da det ikke længere er nødvendigt for længstlevende at købe den anden halvdel af huset fra vedkommendes arvinger.
Når du sidder i uskiftet bo, får du ikke bare råderetten over førstafdødes formue – du overtager også vedkommendes gæld (hvis der er nogen). Af denne grund kan det anbefales at have godt styr på din ægtefælles økonomi, inden du beslutter, om du vil sidde i uskiftet bo.
Alt, hvad det kræver for at kunne sidde i uskiftet bo, er en samtykkeerklæring fra din ægtefælle. Vær dog opmærksom på, at hvis én eller begge af jer har særbørn, så skal I indhente samtykke fra dem for at kunne sidde i uskiftet bo. Hvis det er tilfældet, er det en rigtig god idé at indhente samtykket, mens forælderen til særbørnene stadig er i live. Dette kan gøres med en samtykkeerklæring, som du kan lave her.
Du kan læse mere og lave dit eget forhåndssamtykke til uskiftet bo her
Med Legal Desk kan du nemt og billigt lave dit testamente online – det hele er 100 % juridisk gyldigt, og du sparer den dyre advokat væk. Udfyld blot vores formular, der stiller dig alle de spørgsmål, du skal tage stilling til. Når du er tilfreds med dine svar og har betalt, vil du med det samme modtage dit færdige testamente – klar til underskrift foran notar.
Er du stadig i tvivl om noget, eller har du spørgsmål, så giv os et kald på tlf. 93 87 78 89 eller brug chatfunktionen på siden.