10. januar 2023
Du har sikkert hørt om bruttoløn og nettoløn, men hvad er forskellen på de to løntyper? Kort sagt er svaret, at der ved bruttoløn ikke er fratrukket offentlige bidrag og skat, hvilket er tilfældet ved nettoløn. I denne artikel kan du blive klogere på, hvad bruttoløn indebærer, samt hvorfor det kan være relevant at kende til sin egen bruttoløn.
Bruttoløn er den løn, du modtager fra din arbejdsgiver før arbejdsmarkedsbidrag, ATP-bidrag og skat er fratrukket. Med andre ord er bruttolønnen den løn, som du har forhandlet dig frem til at modtage fra din arbejdsgiver. Har du eksempelvis en timeløn på 160 kr. eller en månedsløn på 37.000 kr., så udgør dette din bruttoløn.
Bruttoløn er således ikke den løn, du får udbetalt til din bankkonto og frit kan råde over. Den løn, du får indsat på din bankkonto fra din arbejdsgiver, er nemlig allerede fratrukket arbejdsmarkedsbidrag, ATP-bidrag og skat og er dermed væsentligt mindre end bruttolønnen, afhængigt af hvor meget du betaler i skat – dette er din nettoløn.
Din bruttoløn vil altid fremgå af din lønseddel – uanset om du er timelønnet, 14-dages lønnet eller månedslønnet. På din lønseddel vil bruttolønnen som udgangspunkt stå øverst efterfulgt af henholdsvis arbejdsmarkedsbidrag, ATP-bidrag og skat. Er du ansat hos en arbejdsgiver, vil din lønseddel blive sendt til dig via e-Boks, hvorefter du har mulighed for at tjekke din bruttoløn, samt hvor meget af din bruttoløn, der fratrækkes til offentlige udgifter. Har du ikke fået tilsendt en lønseddel, kan du altid bede din arbejdsplads om at gøre dette eller spørge dem om, hvad din bruttoløn er.
Mens bruttoløn er din indkomst før arbejdsmarkedsbidrag, ATP-bidrag, skat og andre eventuelle ydelser er fratrukket, er nettoløn modsat din indkomst efter, at diverse bidrag og skat er fratrukket. Med andre ord er nettoløn det beløb, der bliver indsat på din bankkonto, når du får udbetalt løn. Nettolønnen er dermed det beløb, som du reelt har til rådighed til at betale regninger, købe ting, spare op osv.
Din bruttoløn er relevant at kende til, hvis du eksempelvis skal købe ny bolig. Realkreditinstitutter og banker har regler for, hvor mange penge de må låne til dig, hvilket i stor grad afhænger af din bruttoløn. En hovedregel er, at du kan låne op til fire gange din årlige bruttoløn til køb af ny bolig. Har du eksempelvis en årlig indkomst på 500.000 kr., kan du låne to millioner kr. i boliglån. Er I flere i husstanden, som køber bolig sammen, kan I lægge jeres bruttoløn sammen og herefter låne op til fire gange jeres samlede bruttoløn i boliglån.