Ved indgåelse af ægteskab bliver både din og din ægtefælles formue som udgangspunkt slået sammen til én. Dette kan dog ændres ved at oprette en ægtepagt med Legal Desk, hvor I kan gøre jeres respektive formuer til særeje – men hvem arver dit særeje efter dig? Læs artiklen og få svaret.
Kun 899,-
Inkl. moms
Spar kr. 4.000,-
Ift. traditionel advokat
10 - 15 min.
I reelt tidsforbrug
100% tilfredshedsgaranti eller pengene retur
Ægtepagt
Beskytter både dig selv og din ægtefælle
Få styr på papirarbejdet på 10 minutter
Nem oprettelse
Underskriv digitalt
100% tilfredshedsgaranti
Mere end 275.000 tilfredse kunder
100% tilfredshedsgaranti eller pengene retur*
Legal Desk benyttes af over 275.000 virksomheder, selvstændige, private og samarbejdspartnere!
Kun 899,- Inkl. moms
Spar kr. 4.000,-
Ift. traditionel advokat
10 - 15 min.
I reelt tidsforbrug
Ægtepagt
Beskytter både dig selv og din ægtefælle
Få styr på papirarbejdet på 10 minutter
Nem oprettelse
Underskriv digitalt
100% tilfredshedsgaranti
Mere end 275.000 tilfredse kunder
100% tilfredshedsgaranti eller pengene retur*
I et ægteskab vil jeres personlige formuer som udgangspunkt slås sammen til én samlet formue, som kaldes formuefællesskab (fælleseje). Alternativt kan I oprette en ægtepagt, hvor I gør jeres ejendele til særeje. Dette er en populær løsning, hvor I selv kan bestemme, om alle jeres ejendele, eller blot enkelte genstande, skal være særeje. Kort sagt, betyder særeje, at dine ejendele ikke indgår i et formuefællesskab – i hvert fald ikke imens, du er i live.
Læs mere om særeje, og hvad der kan gøres til særeje her
Det, der sker med dit særeje, når du dør, afhænger af, hvilket type særeje, du har valgt. Der er som udgangspunkt tre forskellige typer særeje. Disse er følgende:
En ægtepagt med fuldstændigt særeje betyder, at hele dit særeje vil gå til dine arvinger og ikke indgå i formuefællesskabet, når du dør. Hvis du både efterlader dig ægtefælle og livsarvinger, skal du dog være opmærksom på, at begge disse er arvinger til dig efter arvelovens regler. Det betyder, at din ægtefælle og dine livsarvinger arver halvdelen af dit efterladte særeje, hvis du ikke har oprettet et testamente.
Med et testamente kan du selv bestemme procentfordelingen, således at din ægtefælle og dine livsarvinger ikke nødvendigvis arver 50 % hver. Du kan f.eks. bestemme, at din ægtefælle skal arve 25 % af dit særeje og dine livsarvinger 75 %. Ved fuldstændigt særeje kan du dog ikke undgå, at din ægtefælle arver efter dig, da din ægtefælle altid er berettiget til tvangsarv.
Det er kun i tilfælde af skilsmisse, at dit fuldstændige særeje ikke skal deles med din ægtefælle, eller hvis din ægtefælle giver arveafkald til arven efter dig. Ved særeje kan din ægtefælle dog ikke sidde i uskiftet bo med de midler, som du har udtaget til særeje. Læs mere om de tilfælde, hvor du typisk bør vælge fuldstændigt særeje, her.
Opret ægtepagt med fuldstændigt særeje hos Legal Desk her.
En ægtepagt med kombinationssæreje betyder, at den længstlevende ægtefælles formue bliver til særeje, mens den afdøde ægtefælles særeje bliver til formuefællesskab. Det betyder, at den efterladte er bedre stillet med kombinationssæreje i sammenligning med fuldstændigt særeje.
At den afdøde ægtefælles særeje bliver til formuefællesskab betyder, at den længstlevende ægtefælle skal have halvdelen af førstafdødes formue, uanset hvad. Den resterende del af formuefællesskabet skal deles ligeligt mellem den længstlevende ægtefælle og førstafdødes øvrige arvinger. Fordelingen af arven – efter den længstlevende ægtefælle har modtaget sin halvdel af formuefællesskabet – kan dog ændres med et testamente. I det tilfælde, er det kun tvangsarven, der begrænser, hvordan du kan fordele arven efter dig.
Opret en ægtepagt med kombinationssæreje hos Legal Desk her.
Med en ægtepagt med skilsmissesæreje deles jeres respektive ejendele ikke i tilfælde af skilsmisse, men kun ved død. Det betyder, at når den første af jer går bort, så bliver jeres ejendele en del af formuefællesskabet og dermed til fælleseje. Formuefællesskabet deles herefter ligeligt i to halvdele, hvor den længstlevende ægtefælle får sin egen halvdel, mens den resterende halvdel er genstand for arv.
Den resterende halvdel skal deles mellem ægtefællen og eventuelle livsarvinger med halvdelen til hver, hvis der ikke er oprettet testamente med anden fordeling. Vi anbefaler dog, at du ikke laver en ægtepagt med skilsmissesæreje, da det kan medføre en skæv og uretfærdig fordeling af ægtefællernes ejendele.
Læs mere om problemet med skilsmissesæreje her
Hvis du endnu ikke har oprettet en ægtepagt eller ønsker at ændre din eksisterende, kan du med fordel oprette din ægtepagt med Legal Desk. Det er billigere, nemmere og hurtigere, og du kan gøre det hele i dit eget tempo online.
Du skal blot udfylde vores formular, betale og så modtager du straks herefter din ægtepagt. Derefter skal den blot tinglyses for at blive gyldig. Dette kan du enten selv gøre ved at bruge vores vejledning, eller du kan tilvælge vores tinglysningsservice til 499 kr. undervejs i formularen – så gør vi det hele for dig!
Klik ‘Lav ægtepagt nu’ nedenfor for at gå i gang.