Support har åbent mandag til fredag kl. 10.00 - 15.00.
Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk

03. januar 2023

Salg af bolig

Står du og skal sælge din bolig, kan processen let virke besværlig og uigennemskuelig. Derfor har vi samlet en række gode råd, der giver overblik over processen ved boligsalg. Læs mere her.

Er du klar til at sælge din bolig?

Det sker ofte, at personer når at gå i gang med hele salgsprocessen af deres bolig, før de indser, at de ikke har lyst til at give slip på den alligevel, f.eks. af sentimentale årsager eller fordi boligmarkedet er inde i en dårlig periode. Inden du starter processen, anbefaler vi derfor, at du grundigt overvejer alle scenarier og taler med nogen om dine overvejelser og begrundelse for, at du vil sælge din bolig. Når processen først er gået i gang, kræver det nemlig både tid, tålmodighed, samarbejdsvillighed og penge.

Hvad er processen for boligsalg?

Processen for et boligsalg starter, når du overvejer at sælge din bolig og slutter, når købsaftale og skøde er underskrevet og tinglyst. Hvad der sker herimellem gennemgår vi nedenfor.

Indhent vurdering

Før din bolig sættes til salg, bør du først få den vurderet. Vurderingen af din bolig vil som regel være den indledende fase i processen, hvor du får kendskab til, hvad din bolig er værd på markedet lige nu. På baggrund af dette, kan du vurdere, om boligens nuværende værdi lever op til dine forventninger og hvis ikke, om det så stadig kan betale sig for dig at sælge. Du kan ofte få en gratis uforpligtende vurdering fra en professionel ejendomsmægler, og det tager typisk ikke mere end én times tid for dem at foretage en vurdering.

Renovér og reparér ufærdige elementer 

Hvis hele eller noget af din bolig ikke er renoveret eller mangler reparation, kan det nogen gange være en fordel at få det ordnet. Det kan være alt lige fra at renovere et badeværelse til at male en væg, der er misfarvet. Det, du skal tænke på, er, at en stor del af de potentielle købere ønsker at se boligen så indbydende og indflytningsklar som muligt. Hvis boligen mangler omfattende renoveringer, kan det dog ikke altid betale sig at ordne det selv, da du aldrig kan være sikker på, at salget dækker omkostningerne.

Sæt boligen til salg 

Næste trin i processen er, at boligen skal sættes til salg. Det kan enten ske gennem en ejendomsmægler eller ved, at du selv sælger huset. Sidstnævnte kaldes for selvsalg. Når boligen sættes til salg, skal du være opmærksom på, at du selv skal indhente visse dokumenter, såsom en tilstandsrapport og ejerskifteforsikring. Hvis du sælger boligen gennem en ejendomsmægler, vil de ofte stå for indhentningen af alle relevante dokumenter for dig.

Du kan læse mere om selvsalg og fordelene her

Når du sætter din bolig til salg, er du nødt til at fastsætte en pris. Ved selvsalg, bestemmer du selv prisen, hvorimod du ved salg gennem en ejendomsmægler typisk vil blive enig om en pris i samråd – sælger har dog altid det sidste ord. Det, du skal huske på, er, at prisen ofte har betydning for, hvor længe boligen ligger til salg. Hvis prisen sættes for højt, bliver potentielle købere skræmt væk. Ved at samarbejde med en ejendomsmægler, som kender markedet, kan chancen for et hurtigere salg derfor blive større.

Se hvordan Legal Desk virker. Artiklen fortsætter under videoen. 

Boligen er sat til salg, hvad nu?

Når din bolig er sat til salg, er du stadig ikke helt i mål. Der skal tages billeder – og ofte også optages videoer – af boligen, udarbejdes plantegning med mål og størrelser, laves materiale til markedsføring og oprettes annoncer på boligsider.

Når det er gjort, kan der holdes åbent hus eller personlige fremvisninger, hvor potentielle købere har mulighed for at se på boligen fysisk. Husk her, at boligen bør fremstå pæn og ren, så køberne får det bedst mulige indtryk af boligen. Sælges boligen gennem en ejendomsmægler, står vedkommende for at arrangere både åbent hus og personlige fremvisninger, hvorfor du blot skal sørge for, at boligen er præsentabel og klar til fremvisning, så mægleren har de bedste forudsætninger for at få den solgt. Ved selvsalg står du naturligvis for det hele selv. 

Hvad koster det at sælge sin bolig?

Boligsalg er aldrig omkostningsfrit. Anvender du ejendomsmægler, består prisen af et salær, en procentdel af salgsprisen og en markedsføringspakke, som dækker over billeder og annoncer. Fremvisninger vil typisk foretages af mægleren, men kan også aftales at være dit ansvar, hvilket vil have betydning for prisen. Vælger du selvsalg, vil der være udgifter til en boligadvokat eller en køberrådgiver, som sikrer, at salget sker fejlfrit, plus udgifter til markedsføring. Ved selvsalg slipper du dog for at betale salær, hvilket typisk er den største udgift i et boligsalg. 

Du skal også være opmærksom på, at der ofte skal foretages et debitorskifte af ejerpantebrevet. Det vil kort fortalt sige, at køberen overtager den gæld, der måtte være i boligen. Hvis du for eksempel har brugt boligen til at stille sikkerhed over for et realkreditinstitut for at få et lån, skal køberen indsættes som den nye debitor (skyldner) i ejerpantebrevet.

Læs mere om debitorskifte af ejerpantebrev her

Andre obligatoriske omkostninger

  • Tilstandsrapport og elinstallationsrapport: Der tilbydes ofte en pakkeløsning med en tilstands- og elrapport + eleftersyn til omkring 10.000 kr.

  • Energimærke: Pris typisk mellem 4.000 - 7.000 kr. afhængigt af boligstørrelse

  • Ejerskifteforsikring: Deles mellem køber og sælger. Pris afhænger af mange forhold vedrørende boligen. 

  • Indfrielse af lån i bank (deponeringskonto): Købers bank indbetaler købesummen på en deponeringskonto, du skal oprette. Pris mellem 3.000 - 6.000 kr.