16. april 2024
I forbindelse med køb eller salg af fast ejendom, er skødet det officielle dokument, der dokumenterer, hvem der ejer ejendommen. Skødet udformes på baggrund af en købsaftale mellem køber og sælger og skal tinglyses. Læs mere om, hvordan skødeskrivning foregår her.
Når du køber en ejendom, er skødet det endelige dokument i bolighandlen. Skødet beviser, at du er den retmæssige ejer af ejendommen. Det er et lovkrav, at der altid udarbejdes et skøde for køb og salg af fast ejendom (undtaget er andelsboliger).
Skødet er det dokument, som anvendes til at sikre din ret som køber over en fast ejendom. Skødet kan først laves, når køber og sælger har underskrevet en købsaftale.
En købsaftale går altid forud for skødet. I købsaftalen (også kaldet overdragelsesaftalen) aftaler parterne, hvilke vilkår der skal gælde for handlen. Købsaftalen er på den måde selve aftalegrundlaget for den forestående overdragelse. I købsaftalen bliver det bestemt, hvem der handler, hvad handles med og øvrige betingelser for handlen, såsom pris og overtagelsesdato.
Når købsaftalen er på plads og underskrevet af begge parter, kan den officielle overdragelse gå i gang. Det sker ved at der udarbejdes et skøde på baggrund af købsaftalen, som sendes til tinglysning. Skødet er et digitalt dokument, som udarbejdes, underskrives og tinglyses elektronisk.
Skødet indeholder de mest overordnede informationer om overdragelsen af ejendommen og en beskrivelse af de vilkår og betingelser, der gælder for ejerskiftet. Skødet indeholder altså ikke lige mange detaljer som købsaftalen.
Et skøde indeholder typisk:
Navn, adresse og CPR-nr. på sælger(e) og køber(e)
Adresse på ejendommen
Købesum og pantehæftelser
Offentlig ejendomsvurdering
Er der tale om overdragelse af landbrug eller et dødsbo, kan det være påkrævet, at skødet indeholder yderligere erklæringer.
Det er ikke bestemt, hvem af parterne der skal udarbejde skødet, men det vil typisk være køber, der har ansvaret for det. Det bliver som oftest aftalt og dokumenteret i den forudgående købsaftale, så der er klarhed omkring skødeskrivningen og tinglysning af skødet. Der laves altså først en købsaftale, som danner grundlag for skødet.
Skødet udarbejdes normalt inden overtagelsesdagen, hvor det underskrives af både køber og sælger. Når skødet er underskrevet, skal det tinglyses for at blive gyldigt (som beskrives nærmere nedenfor).
Et skøde skal altid tinglyses. Det er kun gennem tinglysning, at den nye ejers ret til ejendommen bliver registreret og offentliggjort. Uden tinglysning vil den nye ejer altså ikke have nogen ret til ejendommen.