Support har åbent mandag til fredag kl. 10.00 - 15.00.

12. oktober 2023

Når ugifte samlevende går fra hinanden

At være samlevende er ikke det samme som at være gift og slet ikke ud fra et juridisk perspektiv. Når et ægtepar går fra hinanden skal alting som udgangspunkt deles, men hvis I er ugifte samlevende er dette ikke tilfældet. Læs her, hvad du skal være opmærksom på, og hvilke regler der gælder, når I som ugifte samlevende går fra hinanden.

Hvad sker der med jeres ejendele?

Hvis I som ugifte samlevende går fra hinanden, vil I som udgangspunkt beholde de ejendele og aktiver, som I hver især ejer. Har I oparbejdet fælles gæld, hæfter I hver især for jeres del af gælden, så længe I begge står på lånebeviset. Er det kun dig, der står angivet som låntager, kan du risikere at skulle hæfte for gælden alene. Har du oparbejdet din egen personlige gæld, hæfter din samlever ikke for denne.

Hvis I har sørget for at holde jeres økonomi adskilt fra hinanden, er det forholdsvist nemt at finde ud af, hvad der tilhører hvem, og hvad I hver især har ret til at tage med videre. De fleste problemer opstår, hvis I har købt ting i fællesskab uden at tage stilling til, hvem der har betalt for hvad. I en sådan situation, føler I måske begge, at ejendelen er jeres.

Det kan eksempelvis være tilfældet, hvis I har købt en bil sammen, men kun den ene af jer står angivet som ejer, selvom I har betalt halvdelen af købesummen hver. Her vil den af jer, der står angivet som ejer, højst sandsynligt få medhold, hvis vedkommende hævder, at bilen tilhører dem. Køber I større ting sammen, kan det derfor være en god idé, at I begge står som ejere eller aftaler ejerforholdet skriftligt mellem jer.

Hvis I er uenige om fordelingen

Kan I ikke blive enige om, hvordan I skal fordele jeres ejendele og aktiver, så er det muligt at få hjælp af skifteretten. Det, der afgør, om I kan få hjælp af skifteretten er, hvorvidt uenigheden omhandler mere end ét aktiv. Hvis det således kun er bilen eller boligen, som I ikke kan blive enige om, vil skifteretten ikke hjælpe jer. Er det derimod både bilen og boligen, I er uenige om, vil skifteretten kunne tilbyde hjælp.

Se hvordan Legal Desk virker. Artiklen fortsætter under videoen.

Hvis den ene har bidraget til den andens formue

I et længerevarende samliv, kan det ske, at I har “indrettet” jer som værende et ægtepar. Hermed menes, at I eksempelvis begge betaler ligeligt af på et boliglån, selvom det kun er den ene af jer, der reelt ejer boligen. I et sådan tilfælde vil den part, som ikke ejer boligen – men som har betalt af på boliglånet – have bidraget til den anden parts formue.

Hvis dette er tilfældet, kan det ske, at den part, som har bidraget til den andens formue, skal modtage kompensation. Kompensationen afhænger dog af flere omstændigheder blandt andet samlivets varighed, og hvordan I som ugifte samlevende har indrettet jeres liv sammen.

Hvad sker der med lejeboligen?

Bor du og din samlever i en lejebolig, og ønsker I begge at blive boende efter samlivets ophør, kan det være afgørende hvem, der står angivet på lejekontrakten.

Hvis I begge står på lejekontrakten

Står I begge på lejekontrakten, har I som udgangspunkt begge ret til at blive boende. Dermed skal I selv finde ud af, hvem af jer, der skal flytte ud. Kan I ikke blive enige om dette, kan I bede skifteretten om at afgøre sagen. Skifteretten lægger vægt på, hvem af jer, der har mest behov for at blive boende i forhold til mindreårige børn, særlig tilknytning til området og økonomi.

Hvis kun én af jer står på lejekontrakten 

Står du alene på lejekontrakten, er det som udgangspunkt dig, der har ret til at blive boende i lejeboligen og omvendt. Hvis du og din samlever har haft fælles bopæl i lejeboligen i minimum to år, sidestilles situationen dog med, at I begge står angivet på lejekontrakten, således at din samlever også har ret til at blive boende. Kan I ikke blive enige, kan I bede skifteretten om hjælp efter samme procedure som ved ovenstående.

Opret samejeoverenskomst

Hvis du og din samlever har købt en bolig sammen, og samlivet ophører, kan der opstå en udfordring i forhold til boligen. Det ses ofte, at den ene part har lagt flere penge i udbetaling til købesummen end den anden part, men at begge parter står som ligeværdige ejere på købsaftalen eller skødet. Er dette tilfældet, så vil pengene fra et eventuelt boligsalg skulle deles ligeligt mellem jer – altså til ulempe for den, der har betalt mest.

Denne situation kan undgås ved, at I opretter en samejeoverenskomst. En samejeoverenskomst sikrer, at ejerskabet over boligen er fastslået og accepteret af begge parter. Derudover kan det angives, hvor meget I hver især har lagt i udbetaling, således at den part, som har betalt mest til udbetalingen, får sine penge igen ved et eventuelt salg. I en samejeoverenskomst kan I ligeledes tage stilling til, hvad der skal ske med boligen i tilfælde af samlivets ophør.

Opret nemt og billigt en samejeoverenskomst med Legal Desk