Support har åbent mandag til fredag kl. 10.00 - 15.00.
Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk

19. februar 2025

Egenkapital

Egenkapital er et udtryk for de frie midler, der er opsparet i din virksomhed, og som virksomheden frit kan disponere over. Som virksomhedsejer ønsker du en så høj egenkapital som muligt, da det betyder, at du har flere penge i virksomheden, som du enten kan trække ud til dig selv eller investere i udvikling af virksomheden.

Hvad er egenkapital?

Egenkapitalen er en post i din virksomheds balanceregnskab og er et udtryk for din virksomheds formue eller opsparing. Med andre ord kan egenkapital beskrives som din virksomheds frie midler, efter al gæld i virksomheden er indfriet. Har din virksomhed således en positiv egenkapital, betyder det, at ejerne har penge tilgode i virksomheden.

Egenkapitalen beregnes ved at tage din virksomheds aktiver, herunder anlægsaktiverne og omsætningsaktiverne, og fratrække det samlede beløb med dine kort- og langfristede gældsforpligtelser, også kaldt passiverne. Aktiver er virksomhedens ejendele såsom ejendomme, maskiner, inventar og biler, mens passiver er virksomhedens samlede gæld, også kaldt fremmedkapital.

Hvad kan egenkapitalen bruges til?

Da egenkapitalen er din virksomheds frie midler, kan du i princippet frit bruge disse på, hvad du vil. Dog skal du være opmærksom på, at midlerne tilhører virksomheden og ikke din egen personlige formue. Ønsker du således at bruge midlerne – eller en del heraf – personligt, skal midlerne først udloddes til dig som udbytte. Udlodning af udbytte beskattes med 27 pct. af beløb under 67.500 kr. og 42 pct. af beløb som overstiger 67.500 kr. (2025).

Ønsker du i stedet at lade pengene stå i virksomheden, kan midlerne enten bruges som ren opsparing (reserve) i virksomheden eller til investering i nye aktiver eller anden form for udvikling. Det kan være en god idé at have midler opsparet i virksomhedens egenkapital, hvis du eksempelvis oplever et økonomisk tab og skal dække et underskud. 

Hvad består egenkapitalen af?

Egenkapitalen består af flere ting. Som tidligere nævnt er én af disse ting virksomhedens aktiver, altså de ejendele, som er ejet af virksomheden. Herudover består egenkapitalen også af virksomhedens startkapital, altså indskuddet i virksomheden, der som minimum skal være 40.000 kr. for anpartsselskaber og 400.000 kr. for aktieselskaber. Afslutningsvist kan egenkapitalen også bestå af overskud fra regnskabsår, der overføres til virksomhedens egenkapital som opsparing i virksomheden.

Hvad er egenkapitalens forrentning?

Et vigtigt nøgletal i forhold til din virksomheds egenkapital, er egenkapitalens forrentning. Egenkapitalens forrentning er et udtryk for, hvordan den indskudte kapital i virksomheden forrentes, altså hvad ejerne egentlig får ud af de penge, som er investeret i virksomheden. Nøgletallet beregnes efter følgende formel:

Resultat før skat * 100 / egenkapital

Hvis tallet er højere end markedsrenten, vil det være positivt for dig, da det betyder, at dine penge bliver bedre forrentet i virksomheden, end hvis du eksempelvis investerede pengene i obligationer eller lignende.

Læs mere om andre vigtige nøgletal såsom afkastningsgrad, overskudsgrad og likviditetsgrad her på Legal Desks hjemmeside.

Hvordan udarbejdes en egenkapitalopgørelse?

Egenkapitalopgørelsen kan udarbejdes på to måder – enten summarisk eller fuldstændig:

  • Den summariske egenkapitalopgørelse viser udviklingen fra starten til slutningen af året for de samlede poster i egenkapitalen
  • Den fuldstændige egenkapitalopgørelse viser udviklingen fra starten til slutningen af året for hver enkelt post i egenkapitalen.

Der findes fire regnskabsklasser: A, B, C og D. Klasse A er den mest simple, mens klasse D er den mest komplicerede. Derfor vil det typisk også være bestemte typer af virksomheder, der anvender de forskellige regnskabsklasser:

  • Regnskabsklasse A: Meget små virksomheder fx personligt ejede virksomheder (PMV’er)
  • Regnskabsklasse B: Mikrovirksomheder kendetegnet ved at have ingen eller ganske få ansatte
  • Regnskabsklasse C: Mellemstore og store virksomheder
  • Regnskabsklasse D: Børsnoterede selskaber og statslige aktieselskaber.

Selskaber i regnskabsklasse B har frit valg, mens selskaber i regnskabsklasse C og D skal vælge den fuldstændige form. Selskaber i regnskabsklasse A er ikke pligtige til at aflægge årsregnskab og skal derfor ikke udarbejde egenkapitalopgørelse. Hvis du er i tvivl om, hvilken regnskabsklasse din virksomhed tilhører, kan du læse mere om kravene her.

En egenkapitalopgørelse inddeles efter følgende fire punkter:

  • Startkapitalen: Den kapital, som blev indskudt ved stiftelsen af selskabet.
  • Opskrivninger: Det beløb, som en virksomheds aktiver er steget med og som dermed kan tilføjes til egenkapitalen.
  • Overført resultat: Virksomheden laver hvert år en resultatopgørelse, hvoraf det fremgår, hvor meget over- eller underskud, virksomheden har haft det pågældende år. Det årlige over- eller underskud overføres til egenkapitalen. Ved overskud forøges egenkapitalen, mens den omvendt forringes ved underskud.
  • Udbytte: En årlig udbetaling af en virksomheds overskud til ejerne eller aktionærerne. Beløbet kan enten udbetales eller geninvesteres i virksomheden ved at blive tilføjet til egenkapitalen.

Opret virksomhed med Legal Desk

Med Legal Desk kan du hurtigt komme i gang med din egen virksomhed. Du skal blot udfylde vores formular her på hjemmesiden, betale og underskrive dokumenterne online med NemID.

Læs mere om, hvordan du opretter din virksomhed med Legal Desk her