Support har åbent mandag til fredag kl. 10.00 - 15.00.
Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk

16. januar 2025

Skilsmissebevilling

En skilsmissebevilling er det juridiske dokument, der beviser, at du er skilt fra din ægtefælle. Selvom I er gået fra hinanden og ikke længere anser jer selv som værende ægtefæller, er I juridisk set først blevet skilt, når I har modtaget jeres skilsmissebevilling. Læs mere om skilsmisse og skilsmissebevilling her.

Hvad er en skilsmissebevilling?

Når du bliver skilt, skal det også dokumenteres juridisk i form af en skilsmissebevilling, der kan betragtes som en bekræftelse på ægteskabets ophør. For at kunne få en skilsmissebevilling, skal du først blive skilt fra din ægtefælle. Dette indebærer rent lavpraktisk, at du og/eller din ægtefælle søger om skilsmisse eller separation og herefter bliver enige om vilkårene i jeres skilsmissebevilling. Denne proces gennemgås herunder.

Se, hvordan Legal Desk virker. Artiklen fortsætter under videoen.

Hvordan bliver jeg skilt?

En skilsmisse kan som udgangspunkt foregå på to måder: enten som en direkte skilsmisse – også kaldt “straks-skilsmisse” – eller skilsmisse med separation. Det er ikke i alle tilfælde, at du selv kan vælge hvilken måde, du ønsker skilsmissen skal foregå på, da det afhænger af flere forhold.

Direkte skilsmisse

Direkte skilsmisse betyder, at I kan blive skilt uden først at skulle igennem en seks måneders separationsperiode. Kravene til direkte skilsmisse er, at I for det første begge skal være enige o, at det er det, I ønsker, samt at I ikke må have fællesbørn. Har I fællesbørn, er det obligatorisk at gennemgå en tre måneders refleksionsperiode, før I kan blive skilt.

Læs mere om skilsmisse og børn her

Hvis I ikke har fællesbørn, men ikke er enige om, at der skal ske en direkte skilsmisse, er udgangspunktet, at I skal gennem en separationsperiode først. Der gælder dog visse undtagelser til denne regel, som gør, at der i særlige tilfælde godt kan ske direkte skilsmisse, selvom I ikke er enige. Disse særlige tilfælde er:

  • Hvis der kan dokumenteres utroskab

  • Hvis der er sket vold mod ægtefællen eller et barn

  • Hvis I har boet hver for sig i minimum to år

  • Hvis den ene af jer har indgået nyt ægteskab (bigami)

  • Hvis den ene af jer har bortført jeres barn til udlandet

Er én af ovenstående tilfælde sket i jeres ægteskab, kan du altså ansøge om direkte skilsmisse, uanset om I har fællesbørn og/eller ikke er enige om beslutningen.

Skilsmisse med separation

Er I ikke enige om en direkte skilsmisse og er ingen af ovenstående tilfælde sket i jeres ægteskab, skal I separeres i seks måneder, før I kan ansøge om at blive skilt. Separation er en slags prøveperiode, hvor I får tid til at genoverveje situationen. Efter at du/I har anmodet om separation, skal den ene af jer være flyttet ud af boligen inden for 1-2 måneder, da I ikke må have samme bopæl under separationen. Flytter I sammen igen inden periodens udløb, bliver I automatisk gift igen. Når de 6 måneder er overstået, skal I på ny ansøge om skilsmisse, hvis blot én af jer stadig ønsker at gennemføre den.

Skilsmissebevillingens vilkår

Uanset om der ansøges om direkte skilsmisse eller skilsmisse med separation, skal I være enige om visse vilkår for skilsmissen, før I kan modtage jeres skilsmissebevilling. Disse vilkår er følgende:

  • Hvorvidt der skal betales ægtefællebidrag eller ej

  • Tidsperioden for eventuelt ægtefællebidrag 

  • Hvem der skal blive boende i boligen (gælder kun for lejeboliger)

  • Hvorvidt I ønsker vilkårsforhandling eller ej

Er det ikke muligt at blive enige om disse vilkår, er den eneste udvej at gå til vilkårsbehandling hos Familieretshuset. En vilkårsbehandling hjælper jer med at løse ovenstående vilkår på bedst mulig måde, så I kan komme videre.

Har du og din ægtefælle formuefællesskab og ejer en fælles bolig, skal I lave et nyt skøde – et såkaldt skilsmisseskøde – hvis den ene af jer bliver boende i boligen efter skilsmissen. Du kan læse mere om, hvad der sker med boligen, når I bliver skilt her.

Eksempel: Signe og Mads er ikke enige om direkte skilsmisse og gennemgår derfor separation. Efter seks måneders separation indsender de en ansøgning om skilsmisse, men et af Mads’ vilkår for skilsmissen er, at han ønsker at modtage ægtefællebidrag, da han tjener væsentligt mindre end Signe. Signe er dog ikke enig, hvorfor de bliver nødt til at gå til vilkårsbehandling, før de kan modtage deres skilsmissebevilling.

Hvordan ansøger jeg om skilsmisse eller separation?

Det er Familieretshuset, der behandler din ansøgning om separation eller skilsmisse. Du kan ansøge om separation eller skilsmisse på enten Familieretshuset.dk eller Borger.dk. Det koster et fast gebyr på 875 kr. (2025) at ansøge om skilsmisse eller separation. Hvis I ikke kan blive enige om vilkårene i skilsmissebevillingen, koster det et gebyr på 2.150 kr. (2025) at gå til den påkrævede vilkårsforhandling.

Lav en ægtepagt inden skilsmissen

Selvom det ikke er særlig romantisk, kan ægtepagter være en vigtig ting at tage stilling til. I en ægtepagt kan I gøre jeres respektive ejendele og formuer til særeje, hvilket betyder, at disse ikke skal deles i tilfælde af skilsmisse. Hos Legal Desk kan I nemt og hurtigt lave en ægtepagt og samtidig undgå de dyre advokatregninger. Det eneste, i skal gøre, er at udfylde vores formular, betale og herefter underskrive med MitID.

Opret ægtepagt med fuldstændig særeje her

Opret ægtepagt med kombinationssæreje her