Support har åbent mandag til fredag kl. 10.00 - 15.00.
Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk

24. januar 2023

Boligtyper

Er du på udkig efter en ny bolig, vil du skulle tage stilling til, hvilken boligtype du ønsker at købe. Der findes flere forskellige boligtyper i Danmark, som hver især har forskellige kendetegn, fordele og ulemper. Få overblik over de forskellige boligtyper og bliv klar til dit næste boligkøb her.

Hvorfor er det vigtigt at kende til de forskellige boligtyper?

Det er vigtigt at kende til de forskellige boligtyper, da der er fordele og ulemper forbundet med hver type, som du bør kende til, før du sætter din underskrift på købsaftalen. Rejser du eksempelvis meget i forbindelse med dit arbejde og vil have mulighed for at udleje din bolig i disse perioder, så vil en andelslejlighed ikke være det ideelle valg, da du ikke selv bestemmer reglerne for udlejning ved denne boligtype.

Afslutningsvis er det også vigtigt at kende til de forskellige boligtyper, da finansieringsmulighederne kan variere, alt afhængigt af hvilken boligtype du køber. 

Ejerlejligheder

En ejerlejlighed er en boligtype, hvor du køber en del af en større ejendom – denne del er lejligheden. Ejerlejligheder kendetegnes ved, at du bliver en del af en ejerforening, som du betaler ejerudgifter til på månedlig basis. Ejerforeningen fungerer som et driftsfællesskab for ejendommen og bruger pengene til vedligeholdelse af selvsamme ejendom. Som ejer af en ejerlejlighed har du både ejendomsret og brugsret over lejligheden, hvorfor du kan indrette og renovere lejligheden efter egne ønsker.

Ønsker du på et tidspunkt at sælge din ejerlejlighed, kan du frit bestemme, hvad prisen skal være. Typisk vil du få hjælp af en ejendomsmægler, som foretager en vurdering af lejlighedens værdi baseret på, hvordan markedet ser ud på det pågældende tidspunkt. Du kan finansiere en ejerlejlighed ved at låne op til 80 % i realkreditlån med en fordelagtigt lav rente. Den resterende finansiering skal bestå af at banklån og/eller egenfinansiering.

Andelslejligheder

En andelslejlighed kendetegnes ved, at lejligheden er ejet af en andelsforening. Køber du således en andelslejlighed, køber du i realiteten rettigheden til at blive andelshaver i foreningen med en tilhørende brugsret over den pågældende lejlighed. Du bliver dermed medejer af foreningens aktiver med ret til at anvende en lejlighed ejet af foreningen. Du bliver som ejer af en andelslejlighed pålagt at betale en månedlig ejerudgift.

En potentiel ulempe ved at være andelshaver i en andelsforening er, at du i princippet også dækker over andelsforeningens lån og andre økonomiske beslutninger. Af den grund er det vigtigt, at du tjekker op på foreningens økonomi, inden du underskriver købsaftalen. Din bank vil typisk også være opmærksom på andelsforeningens økonomi, inden de godkender et lån til finansiering heraf.

Prisen på en andelsbolig bestemmes på foreningens generalforsamling, hvorfor der altid vil være en max. pris, som lejligheden kan sælges for. Med andre ord kan du ikke selv bestemme, hvad du vil sælge en andelsbolig for. Stiger en andelsbolig i værdi, vil du som andelshaver dog modtage den pågældende profit.

Skal du renovere en andelsbolig, skal byggeprojektet først godkendes af foreningens bestyrelse, da du kun har brugsret til lejligheden. Udlejning af en andelslejlighed er også typisk underlagt regler i foreningen, hvorfor du ikke selv er herre over, hvorvidt udlejning er tilladt.

Du kan ikke optage et realkreditlån til en andelslejlighed, hvorfor du er nødsaget til at optage et normalt banklån og/eller betale købesummen af egen lomme. Prisen på andelsboliger er dog væsentligt billigere end ejerlejligheder med den øvrige fordel, at du ikke skal betale ejendomsværdiskat.

Se hvordan Legal Desk virker. Artiklen fortsætter under videoen. 

Enfamiliehus 

Et enfamiliehus dækker over villaer, parcelhuse, rækkehuse, dobbelthuse og kædehuse og er den mest udbredte boligtype i Danmark. Kendetegnet ved enfamiliehuse er, at der er tale om et hus med en tilhørende have eller lignende. Når du køber et enfamiliehus, får du ejendomsret og brugsret over huset, og den grund huset er placeret på. Du betaler en månedlig ejerudgift, der blandt andet dækker over ejendomsværdiskat, grundskyld og ejendomsforsikring.

I modsætning til lejligheder bliver du ikke automatisk en del af en ejerforening, hvorfor du selv har ansvaret for at vedligeholde huset og grunden. Ved køb af enfamiliehuse har du mulighed for at optage et realkreditlån på op til 80% af købesummen. Den resterende finansiering skal enten bestå af et banklån og/eller egenfinansiering.

Sommerhuse

Et sommerhus er i princippet det samme som et enfamiliehus – dog med den begrænsning, at du som udgangspunkt kun har lov til at bo i sommerhuset i en begrænset årlig periode, uanset om du udlejer huset eller bor i det selv. Herudover kan et sommerhus kun finansieres af et realkreditlån på op til 75% af købesummen. Den resterende del skal finansieres af banklån og/ eller egenfinansiering. Ligesom ved almindelige enfamiliehuse betaler du også en ejerudgift for at eje et sommerhus.

Læs mere om, hvad du skal huske, når du køber sommerhus her

Tofamiliehus

Et tofamiliehuse – også kaldet villalejligheder – er et hus, der er opdelt i to selvstændige lejligheder, hvor der kan bo to forskellige husstande. Tofamiliehuse er med andre ord et hus, der er adskilt ved, at der er en lejlighed på den øverste etage og en lejlighed på den nederste etage. Huset skal således være vandret adskilt, da en lodret adskillelse ville gøre huset til et dobbelthus, som karakteriseres som et enfamiliehus. Du betaler en månedlig ejerudgift for et tofamiliehus ligesom ved enfamiliehuse og ejerlejligheder.

Køber du et tofamiliehus, får du fuld ejendomsret og brugsret over den del af huset, som du har købt. I stedet for en ejerforening gælder der en samejeoverenskomst mellem de to husstande, der tager stilling til, hvem der har brugsret til hvilken etage samt spørgsmål om vedligeholdelse og eventuel fordeling af have osv. Du kan optage et realkreditlån på op til 80% af købesummen til finansiering ligesom ved enfamiliehuse og ejerlejligheder.

Du kan oprette en samejeoverenskomst med Legal Desk her

Lejebolig

En lejebolig adskiller sig fra alle ovenstående boligtyper, da det er den eneste boligtype, du ikke kan købe – kun leje. Hvis du ikke er sikker på dine ønsker, beliggenheden eller måske bare ikke har sparet nok penge op, kan en lejebolig være den rigtige løsning for dig. Når du lejer en bolig, har du udelukkende råderet over boligen i den periode, som lejen strækker sig over. Du betaler en månedlig husleje og et depositum ved indflytning, som typisk består af, hvad der svarer 3 måneders husleje. Du kan læse mere om lejeboliger, og hvad du skal være opmærksom på ved denne boligtype her

Opret en lejekontrakt med Legal Desk her