Support har åbent mandag til fredag kl. 10.00 - 15.00.
Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk

18. januar 2023

Det skal du huske, når du køber sommerhus

At købe et sommerhus minder juridisk om at købe et helårshus. Der er dog nogle enkelte forskelle, som er vigtige at have styr på, før du kaster dig ud i sommerhuskøbet Bliv klogere på processen her.

Overvejelser

Køb af sommerhus er ofte forbundet med drømmen om landlig idyl og feriestemning – men der er flere vigtige overvejelser, du skal gøre dig, inden du sætter din underskrift på købsaftalen. Du kan eventuelt lave en tjekliste med de ting, der er vigtigst for dig, inden at du begynder at kigge på forskellige sommerhuse. 

Se hvordan Legal Desk virker. Artiklen fortsætter under videoen.

Sommerhuset

For det første skal du overveje, hvilket sommerhus du gerne vil have. Da der er tale om et sommerhus, er overvejelserne lidt anderledes ift. et helårshus. Eksempelvis er du ikke så afhængig af, at der skal ligge skole eller andre hverdagsfaciliteter i nærheden. Det er derfor nogle lidt mere livsstilsorienterede overvejelser, du skal gøre dig.

Du kan blandt andet overveje følgende:

  • Sommerhusets størrelse

  • Hvilken type bolig (indretning, byggeår, materiale, grund osv.)

  • Beliggenhed

  • Hvor huset skal ligge.

  • Rejsetid til sommerhuset

  • Hvilke faciliteter skal der være i området (kyst, skov eller ligende).

  • Om der er insekter i området, f.eks. om det er et område med mange myg eller knot.

Få styr på budgettet

Det næste, du skal gøre, er at danne dig et overblik over din økonomi, og hvilke udgifter sommerhuset kommer til at medføre. Husk at få alle aspekter af sommerhusets udgifter med i regnestykket såsom vedligeholdelse, rejseudgifter, hvorvidt det skal udlejes osv.

Efter budgettet er lagt, kan du kontakte din bank og blive forhåndsgodkendt til et lån. Du kan kun få finansieret 75 % af sommerhusets værdi som et realkreditlån. Du kan også tage et boliglån – dette er dog væsentligt dyrere end et realkreditlån.

Når du vil købe et sommerhus

Salgsopstilling

Det første, du får fra sælger, når du har fundet det sommerhus, du gerne vil købe, er en salgsopstilling. I salgsopstillingen står alle de vigtigste informationer om huset såsom beskrivelse af ejendommen, ejendomsdata, forbrugsafhængige udgifter, forsikringsforhold, ejers udgifter i forbindelse med huset og andre forhold af væsentlig betydning.

Særligt er det vigtigt, at sommerhusets udgifter skal fremgå af sagsfremstillingen. Det giver dig et bedre grundlag for at overveje købet ift. dit budget.

Huseftersynsordning

Alle sommerhuse er omfattet af en huseftersynsordning, hvilket betyder, at sælger ikke er ansvarlig for skjulte fejl og mangler i 10 år efter overtagelsen. Huseftersynsordningen træder i kraft, når sælger har:

  • udarbejdet en tilstands- og elrapport

  • indhentet tilbud på en ejerskifteforsikring

  • tilbudt køber at betale halvdelen af forsikringspræmien.

At sælger ikke er ansvarlig for fejl og mangler, betyder dog ikke, at du som køber står med ansvaret alene. Det er nemlig ejerskifteforsikringen, der dækker disse skader og mangler, og som sikrer dig økonomisk.

Du kan også vælge ikke at tage imod tilbuddet om ejerskifteforsikring – men så fritages sælger for ansvar, hvad angår fejl og mangler ved huset. Det er altså dig selv, der kommer til at betale for fejl og mangler ved huset uden en ejerskifteforsikring

Tilstands- elinstallations og energimærkerapport

I forbindelse med salget af sommerhuset skal sælger sørge for, at der udarbejdes en tilstandsrapport, elinstallationsrapport og energimærkerapport. Disse rapporter skal oplyse om boligens fejl, mangler, elinstallationer og de energimæssige optimeringer, der skal foretages i boligen. Disse rapporter udarbejdes af folk, som er eksperter indenfor området.

Bolighandlen

Bankens vurdering

Når du har gennemgået alle rapporterne, er det op til din bank at vurdere, om du kan finansiere sommerhuset. Du skal derfor først have grønt lys fra banken. Får du grønt lys, skal du meddele sælger, at du er interesseret – det er ved denne lejlighed, at du kommer med dine betingelser såsom nedslag i prisen, fleksibel overtagelsesdato eller lignende.

Underskrift af købsaftalen

Når dig og sælger er blevet enige om, at du skal købe sommerhuset, skal der udarbejdes en købsaftale, hvor I bliver enige om de vilkår og betingelser, der skal gælde for handlen. At få udarbejdet en købsaftale er som udgangspunkt en omfattende proces, da den skal indeholde alle de væsentlige oplysninger om sommerhuset.

Fortrydelsesret

Du har altid en fortrydelsesret på seks hverdage fra dagen, hvorpå købsaftalen er underskrevet af sælger. Det kan dog gå hen og blive en dyr fornøjelse at fortryde købet, da det koster 1 % af købesummen, som skal betales til sælger. Det er derfor vigtigt, at du nøje overvejer købet, inden du skriver under.

Beløbet skal desuden betales inden seks hverdage – sker det ikke i tide, er køber bundet af handlen.

Skøde

Når købsaftalen er underskrevet, skal den tinglyses. Købsaftalen bliver tinglyst som et skøde. Et skøde fungerer som dokumentation og bevis på, at du er ejer af sommerhuset. Skødet bliver gyldigt, når det registreres offentligt ved tinglysning.

Et skøde er en oversigt over informationer om købet og sommerhuset såsom dets adresse, købesummen samt dine og sælgers personlige oplysninger.

Berigtigelse af købesum

Købet af sommerhuset er juridisk overstået, når I underskriver købsaftalen. Rent praktisk er det først overstået, når handlen er blevet berigtiget. Handlen er blevet berigtiget i det øjeblik, hvor sælger modtager købesummen, og du får ejendomsretten til sommerhuset. Det sker, når du har deponeret købesummen.

Overtagelse

Når alt det juridiske er overstået, skal du mødes med køber og overtage nøglen til sommerhuset. Dette gør I på overtagelsesdagen, som er aftalt i købsaftalen. Så snart du får nøglerne, skal du aflæse og notere vand, el, gas, olie osv. sammen med sælger, så der kan laves en refusionsopgørelse. Refusionsopgørelsen er en oversigt over de af boligens udgifter, som skal deles mellem dig og sælger.

Husk også at tilknytte sommerhuset relevante forsyningsselskaber, så du kan få el, vand og varme.

Forsikring af sommerhus

Nu hvor du har købt og overtaget dit sommerhus, bør du forsikre det, så du ikke står med hele ansvaret, hvis der sker skader på det. Her bør du overveje en sommerhus- eller fritidshusforsikring.