17. januar 2025
En af de vigtigste overvejelser ved en skilsmisse er, hvem der skal blive i boligen, og hvordan overtagelsen af boligen rent juridisk skal foregå. Det er sjældent sjovt at gennemgå, men vi har forsøgt at samle det vigtigste, du skal vide her, så overdragelsen i det mindste sker så gnidningsfrit og hurtigt som muligt.
Noget af det første, I skal gøre ved en skilsmisse, er at overveje, hvad der skal ske med jeres bolig. Hvis den ene ejer boligen 100 procent, bliver vedkommende typisk boende efter skilsmissen. Ejes boligen i fællesskab, vælger de fleste enten at sælge den, eller at den ene ægtefælle overtager den. I kan se, hvem der ejer boligen, ved at kigge på boligens tinglyste skøde.
Vælger I at sælge boligen, skal I være opmærksomme på, at der kan gå lang tid før, at den bliver solgt, og at I skal have en klar aftale om:
Vælger I, at den ene af jer skal overtage boligen, skal I overveje den gæld og de udgifter, der er i boligen ift. overtagerens økonomi. Hvis der er gæld i boligen, og overtageren ikke har en god økonomi, kan I risikere, at banken ikke tillader overdragelsen. Det skyldes i så fald, at banken ikke vurderer, at overtageren kan betale gælden af. Hvis banken ikke tillader overdragelsen af boligen, er I som udgangspunkt tvunget til at sælge boligen.
Beslutter I, at en af jer skal overtage boligen, skal I gøre jer nogle overvejelser om, hvordan det rent juridisk skal foregå. Processen afhænger af:
Det er en almindelig misforståelse, at formuefællesskab (også kaldet delingsformue eller fælleseje) betyder, at I som ægtefæller ejer alting sammen. Formuefællesskab betyder dog, at der skal ske bodeling, hvis I bliver skilt. Det vil kort fortalt sige, at alting skal deles ved skilsmisse, og at I dermed deler hele jeres formue ligeligt imellem jer. Som et resultat af dette kan I ende i en situation, hvor den ene af jer skal købe den anden ud af boligen.
Hvordan jeres formuer skal fordeles aftales i en bodelingsoverenskomst. Det er også i jeres bodelingsoverenskomst, at I aftaler, hvad der skal ske med boligen. I bodelingsoverenskomsten kan det f.eks. aftales, at den ene part skal overtage boligen 100 procent – i dette tilfælde er der ikke behov for en købsaftale. Det kan eksempelvis også aftales, at huset skal deles 80/20 eller 50/50 osv. I disse situationer kan I aftale, at den ene ægtefælle køber den anden ud, hvis vedkommende ønsker at overtage huset.
Bodelingsoverenskomsten kan derfor betragtes som en slags overordnet overdragelsesaftale, der bliver udspecificeret i købsaftalen og skilsmisseskødet.
Hvis den ene part ejer huset 100 procent og har særeje over det, ejer vedkommende også huset efter skilsmissen. På den måde er der hverken behov for skilsmisseskøder, bodelingsoverenskomster eller købsaftaler, der vedrører boligen. Ønsker den anden ægtefælle at eje huset efter skilsmissen, skal vedkommende købe det til den fulde pris – men kun så længe ejeren ønsker at sælge det.
Det er også muligt, at I hver ejer en del af boligen, f.eks. 80/20 eller 50/50 – i det tilfælde kan I aftale, at den af jer, der ønsker at overtage boligen, køber den anden ud.
Det er meget normalt, at der oprettes et ejerpantebrev ved boligkøb. Ejerpantebrevet bruges nemlig typisk til at stille sikkerhed for banken eller realkreditinstituttet, der låner jer pengene til huset. Hvis I begge står som debitor (skyldner) i ejerpantebrevet, men den ene af jer flytter ud, skal der foretages et debitorskifte, således at kun den ægtefælle, der bliver boende, er debitor.
Der skal altid oprettes en købsaftale i forbindelse med en bolighandel. Købsaftalen er et dokument, hvori alle relevante forhold for selve købsaftalen og overdragelsen af huset aftales. Af købsaftalen skal bl.a. fremgå parter, info om ejendom, pris, overdragelsesdato, udgifter, betingelser, krav og andre vigtige forhold.
Købsaftalen er også nødvendig, når der skal købes en andel af boligen. Det betyder, at du også skal bruge en købsaftale, hvis du f.eks. ejer 80 procent af boligen og skal købe din ægtefælles 20 procent.
Selve overdragelsen kræver et skilsmisseskøde. Et skilsmisseskøde er et bevis på, at den ene ægtefælle får ejendomsretten til boligen. Skilsmisseskødet skal offentliggøres, før det får virkning – det betyder, at det skal tinglyses. At få tinglyst et skilsmisseskøde koster 1.850 kr.
Hvis den af jer der overtager boligen i forvejen ejer 100 procent, er det ikke nødvendigt for jer med hverken købsaftale eller skilsmisseskøde.