Support har åbent man. - tors. kl. 09.00 - 16.30. Fredag kl. 09.00 - 16.00
Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk

24. januar 2023

Selskabsloven

Selskabsloven er en lov, der gælder for alle danske kapitalselskaber. I selskabsloven kan du blandt andet finde reglerne for stiftelse, selskabskapital, generalforsamling og ledelse, der gælder for alle selskaber. Ønsker du at drive et selskab, er det nødvendigt at have kendskab til selskabsloven – bliv klogere her.

Hvad er selskabsloven?

Selskabsloven – tidligere kendt som aktieselskabsloven – er en samlet lov for danske kapitalselskaber, hvilket omfatter aktieselskaber (A/S), anpartsselskaber (ApS) og partnerselskaber (kommanditselskaber). Enkeltmandsvirksomheder og interessentskaber er ikke underlagt lovens regler. Hovedformålet med selskabsloven er at fastsætte rammerne for, hvordan kapitalselskaber skal administreres i Danmark.

Hvilke regler findes i selskabsloven?

Da selskabsloven kun regulerer alle de administrative regler, der gælder for kapitalselskaber, er dit selskab også underlagt andre love såsom eksempelvis selskabsskatteloven, købeloven, hvidvaskloven og markedsføringsloven. Selskabslovens administrative regler dækker blandt over:

I de følgende afsnit vil vi kort gennemgå nogle af de væsentligste regler i selskabsloven, som du skal kende til, hvis du enten allerede driver et selskab eller har planer om at gøre det i fremtiden.

Stiftelse af selskab

For at stifte et aktie- eller anpartsselskab, skal du udarbejde et stiftelsesdokument. Et stiftelsesdokument er et juridisk dokument, der indeholder de væsentligste oplysninger omkring dit selskab, blandt andet selskabets vedtægter, formål, navn, ejere, fristen for indbetaling af kapitalandele, startdato, ledelse mv. Stiftelsesdokumentet skal – sammen med vedtægterne – underskrives af samtlige ejere af selskabet og herefter registreres hos Erhvervsstyrelsen for at gøre selskabet gyldigt. Du kan læse mere om, hvordan du registrerer dit selskab hos Erhvervsstyrelsen her.

Alternativt kan du nemt lave stiftelsesdokumentet med Legal Desk og få os til at stå for registreringen for dig. Læs mere her.

Krav om selskabskapital

Når du stifter et aktie- eller anpartsselskab, skal der foretages et indskud af kapital i selskabet, enten i form at kontanter eller ejendele af tilsvarende værdi. Indskuddet betegnes som selskabskapital og udgør det beløb, som du som ejer hæfter for. I modsætning til en enkeltmandsvirksomhed, hvor du hæfter med din personlige formue, risikerer du altså kun at miste dit indskud, hvis dit kapitalselskab skulle gå fallit.

Selskabsloven stiller krav til størrelsen af indskuddet i selskabet, hvilket er følgende:

  • Aktieselskaber (A/S): Krav på indskud svarende til mindst 400.000 kr. 
  • Anpartsselskab (ApS): Krav på indskud svarende til mindst 40.000 kr.

Læs mere om selskabskapital her

Regler for ledelsen 

Det er også i selskabsloven, hvor dine muligheder for at sammensætte ledelsen i dit selskab, samt hvilke krav der stilles til disse personer, er reguleret. Driver du et anpartsselskab, er det eneste krav, at der skal være en daglig ledelse i selskabet i form af en direktion.

For aktieselskaber er det derimod et krav, at der både skal være en direktion og en bestyrelse eller tilsynsråd. Det er bestyrelsens eller tilsynsrådets opgave at føre tilsyn med direktionen. Et anpartsselskab kan også godt have en bestyrelse, men her er det valgfrit.

Læs mere om krav til ledelse i selskaber her

Opret dit selskab med Legal Desk

Gør dine iværksætterdrømme til virkelighed og opret dit selskab med Legal Desk. Vi tilbyder hurtig og billig oprettelse af dit selskab, uanset om det er et anpartsselskab, aktieselskab eller en enkeltmandsvirksomhed.

Det eneste, du skal gøre, er at udfylde vores online formular, der guider dig sikkert igennem processen. Når du har underskrevet, sørger vi for alle registrering og bekræftelse af selskabskapital.

Opret enkeltmandsvirksomhed

Opret anpartsselskab

Opret aktieselskab