08. november 2024
Når en person går bort, overlades vedkommendes formue og ejendele til eventuelle arvinger. Dem, der modtager arven, har den såkaldte arveret. Hvem arveretten tilkommer afhænger af relationen mellem afdøde og personen, og om der er oprettet et testamente. Få hurtigt overblik over arveretten her.
I Danmark gælder arveloven, der fastlægger reglerne for, hvem der arver hvad og hvornår. Nogle af arvelovens regler er ufravigelige. Når regler er ufravigelige, betyder det, at de gælder, uanset hvad du og dine arvinger aftaler – også selvom der er oprettet testamente. Det drejer sig primært om arveafgift og tvangsarv, som du kan læse mere om længere nede på siden.
Der er imidlertid en lang række bestemmelser i arveloven, som kan omgås ved at oprette et testamente.
Arvelovens primære funktion er at afgøre, hvad der skal ske med din arv, hvis du går bort uden at have et testamente. Hvis du opretter et testamente, har du med andre ord langt større selvbestemmelse over, hvad der skal ske med den arv, du efterlader.
I dag vælger mange at leve som ugifte samlevende. Det giver nogle udfordringer i forbindelse med arvefordeling, fordi arvelovens regler på sin vis ikke er opdateret ift. de mange forskellige familiekonstellationer, der findes i dag.
I praksis betyder det eksempelvis, at en kæreste (ugift samlevende) ikke arver noget fra sin samlever, når der ikke er oprettet et testamente.
Samme problematik gør sig gældende ved særbørn, der ikke arver efter deres stedforælder ifølge arveloven, ligesom at fællesbørn i en del scenarier vil arve væsentligt mere end børn fra tidligere forhold (også særbørn). Sådanne problematikker kan nemt undgås med et testamente.
Læs her, hvilke arveregler, der gælder uden testamente
Med et testamente bestemmer du selv hvem, der skal modtage arv fra dig. Der gælder forskellige regler afhængigt af din situation. Vi har gjort reglerne nemme og overskuelige for dig. Følg det link forneden, der passer til din situation.
Nogle regler i arveloven kan du ikkefravige igennem dit testamente. To vigtige ting, du skal være opmærksom på, er arveafgift og tvangsarv.
Arveafgift er en offentlig afgift på din arv, der varierer afhængigt af arvens størrelse, og hvem der arver. Du kan læse mere om arveafgift – og hvordan du begrænser den mest muligt – i denne artikel, hvor du også kan beregne arveafgift.
Tvangsarv er kort fortalt den arveret, der tilkommer ægtefæller og børn uanset hvad, du har skrevet i dit testamente. Arveretten giver ægtefæller og børn ret til 25 % af den arv, som de ifølge arveloven stod til at modtage, hvis der ikke var oprettet testamente. Disse personer er såkaldte tvangsarvinger.
Eksempel: Morten er gift med Charlotte, som han har to børn sammen med. Mortens personlige formue udgør 1.000.000 kr. Uden et testamente, bestemmer arveloven, at Charlotte skal arve 50 % af formuen (dvs. 500.000 kr.), og at børnene skal arve 50 % (dvs. 500.000 kr.). Fordi der er to børn, skal de 500.000 kr. deles imellem dem, og de skal derfor arve 250.000 kr. hver.
Morten beslutter sig for at lave et testamente, hvori han tildeler sin barndomsven Ole hele sin formue. Charlotte og børnene er tvangsarvinger, og de kan derfor ikke fratages hele arveretten. Charlotte og børnene får derfor 25 % af, hvad de ellers skulle have arvet. Charlotte får altså 25 % af 500.000 kr. (125.000 kr.) i tvangsarv, og hver af børnene får 25 % af 250.000 kr. (62.500 kr.) i tvangsarv. Det betyder, at 750.000 kr. går til Ole.
Test din viden om arveregler i vores quiz.
Tidligere blev testamenter udelukkende udarbejdet af dyre advokater, men i dag er det muligt at gøre det online – hurtigere, nemmere og billigere! Det tager kun få minutter at oprette dit testamente med Legal Desk. Alt, hvad du skal gøre, er at udfylde vores formular, og så modtager du straks dit testamente, som vil være klar til at blive underskrevet foran en notar.